X

Fostul vicepremier polonez Roman Giertych, reţinut sub acuzaţiile de fraudă şi spălare de bani

Oficiul polonez anticorupţie CBA l-a reţinut joi pe fostul vicepremier Roman Giertych, împreună cu alte câteva persoane, sub acuzaţia de fraudare a unei companii cotate la bursă şi de spălare de bani, transmite dpa, potrivit agerpres.

Printre cei reţinuţi se află un om de afaceri proeminent, care s-a numărat printre cei mai bogaţi oameni din Polonia, conform presei locale.

Citește și : Iranul anunță că hackerii au atacat două instituţii guvernamentale

Pierderile provocate companiei respective sunt estimate la peste 90 milioane de zloţi (23 milioane de dolari), indică CBA într-un comunicat online.

Ex-vicepremierul Giertych a fost la un moment dat un aliat politic al lui Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, însă drumurile lor s-au despărţit după un conflict în coaliţia de guvernare în 2007.

Ulterior, Giertych, care conducea un partid naţional-conservator, anti-UE, a revenit în avocatură, iar în ultimul timp a reprezentat clienţi proeminenţi în procese cu tentă politică.

Roman Giertych, un critic vocal al guvernului actual, a afirmat pe Twitter că reţinerea sa este motivată politic şi are ca scop să acopere ‘catastrofa epidemică a PiS’.

‘Acesta este un caz pur penal. Vorbim despre suspiciuni de fraudă masivă’, a declarat Stanislaw Zaryn, un purtător de cuvânt al coordonatorului forţelor speciale, pentru agenţia de presă PAP.

PiS se prezintă ca un partid al legii şi ordinii, dur cu infracţionalitatea şi dornic să lupte cu structurile informale de putere din rândul elitei economice.

Citește și : Clasele din școlile germane vor fi aerisite de trei ori pe oră

Opozanţii săi politici au criticat însă în mod repetat astfel de arestări întreprinse de CBA, o agenţie creată în prima guvernare PiS din 2005-2007.

Criticii spun că multe arestări de figuri ale opoziţiei au avut motivaţii politice şi au fost mediatizate excesiv, în vreme ce CBA închide ochii frecvent la corupţia din rândurile PiS.

Tags: anticoruptieCBARoman Giertychspalare de bani
Categorii: Diaspora