X

FOTO – Cum se folosește armata de boți a Kremlinului de imaginea celebrităților pentru a-și propaga mesajele anti-Ucraina

FOTO – Cum se folosește armata de boți a Kremlinului de imaginea celebrităților pentru a-și propaga mesajele anti-Ucraina

Armata de boți online a Kremlinului se folosește de imaginea celebrităților pentru a-și propaga mesajele pro-război într-o nouă campanie de propagandă, relatează The Sun.

Roboții online ai Kremlinului propagă mesaje false antioccidentale ca venind din partea vedetelor populare în întreaga lume, potrivit stiripesurse.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Alături de poza unor vedete și personalități precum Elton John, Lionel Messi și Jennifer Aniston apar citate pro-ruse menite să influențeze pe rețele de socializare opinia publică occidentală cu privire la conflict.

Astfel de postări presupus exprimând opinii ale celebrităților cu privire la sprijinul financiar acordat Ucrainei pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, dar și la UE și instituțiile sale, difuzate în limbile engleză, franceză, germană și poloneză, au inundat luni fluxurile de știri.

„Am căzut în capcana ucraineană. Acum UE se destramă”, este citat cântărețul Elton John.

Alături de o poză a actriței americane Jennifer Aniston apare textul: „Am ajuns la sapă de lemn, e timpul să uităm de Ucraina”.

Aceste citate sunt false și provin dintr-o campanie bine cunoscută de dezinformare cu boți desfășurată pe platforma X.

Aceasta a fost realizată prin intermediul rețelei de dezinformare Dvoinik, care a publicat pe X 50 de citate false aparținând unor vedete și personalități populare ale lumii, însoțite de imagine.

Totodată, aceștia au redistribuit peste 120.000 de postări false proprii.

Un alt citat dubios îi este atribuit actriței americane Scarlett Johansson: „Toate țările au început să se gândească la ele însele, iar UE se destramă”.

La rândul ei, vedetei de cinema Angelina Jolie i-a fost pusă în cârcă o acuzație la adresa Parlamentului European precum că ar fi „corupt”.

Această „campanie masivă” a fost dezvăluită de agenția de știri independentă rusă Agențvo care a scris că Kremlinul încearcă pe această cale să câștige războiul în materie de propagandă.

Citatele au fost vizualizate de peste o jumătate de milion de ori începând de vineri, potrivit The Kyiv Independent, care citează proiectul Bot Blocker.

Șase operațiuni similare de propagandă bazate pe campanii de dezinformare cu boți au avut loc în ultimele șase luni, potrivit sursei citate.

Analistul rus Ian Garner a comentat pe X spunând că este „incredibil” cât de evident neautentic este conținutul postărilor Kremlinului.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

„Atâția bani și nici măcar nu pot angaja niște scriitori inteligenți”, a adăugat el.

Campania de dezinformare a Kremlinului a avut loc în contextul conferinței asupra păcii în Ucraina ce s-a desfășurat între 15 și 16 iunie în Elveția, la care însă Rusia nu a fost invitată.

Peste 80 de țări au semnat comunicatul final în care se cere respectarea „integrității teritoriale” a Ucrainei în vederea încheierii războiului.

 

Tags: botikremlinucraina
Externe