Franţa, condamnată la CEDO pentru expulzarea unui jihadist

Publicat:

Franţa a fost condamnată joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că a grăbit, în 2015, expulzarea către ţara sa a unui algerian condamnat de terorismului, cu scopul de a-l împiedica să-şi exercite dreptul la recurs, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Jurisdicţia Consiliuluii Europei (CoE) aminteşte că în rapoarte ale Comitetului ONU împotriva torturii şi mai multor ONG-uri se prezintă o situaţie ”îngrjorătoare” în Algeria în privinţa tratamentuluii rezervat persoanelor legate de ”terorismul internaţional”.


Citeşte şi: Incendiu puternic la un adăpost social din Japonia. Cel puţin 11 oameni au murit – FOTO

Reclamantul a fost implicat în mişcări islamiste în Algeria, în anii ’90, după care a venit în Franţa, unde a fost condamnat a şapte ani de închisoare, în 2008, din cauza implicării sale într-o reţea de recrutare de combatanţi islamişti care a pregătit un atentat la Paris.

Condamnarea a fost însoţită de o intedicţie de intrare pe teritoriul francez împotriva căreia el a făcut recurs, respins din motive procedurale de Curtea de la Strasbourg, iar apoi respingerea unei cereri de azi în Franţa în februarie 2015.

El a fost urcat într-un avion la şapte ore după ce i s-a notificat respingerea, fără ca CEDO, pe care a sesizat-o din nou, să aibă timpul să invite Franţa să amâne expulzarea, în aşteptarea examinăriii cazului.

Citeşte şi: Hong Kong. Mii de oameni evacuaţi după descoperirea unei bombe de 450 de kg – FOTO

”Decizia de a refuza cererea de azil din 17 februarie i-a fost notificată reclamantului abia pe 20 februarie, în contextul în care modalităţile transportului său au fost deja reţinute, iar un permis de liberă trecere a fost emis de autorităţile algerene pe numele său”, notează judecătorii.

”Autorităţile franceze au creat condiţii în care reclamantul a putut doar cu dificultate să sesizeze Curtea cu o a doua cerere de măsuri provizorii. Ele au scăzut, în mod deliberat şi în mod ireversibil, nivelul protecţiei drepturilor enunţate de Convenţia (europeană a drepturilor omului)”, conchid ei.

Citeşte şi: Unirea cu România îl sperie pe Igor Dodon. Liderul de la Chişinău a convocat Consiliul Suprem de Securitate

Ei condamnă Franţa de încălcare a dreptului de a nu fi supus torturii (sau riscului torturii) şi de obstrucţionare a dreptului oricărui cetăţean de a le sesiza jurisdicţia.

Curtea de la Strasbourg transmite Guvernului francez că-i ”revine” să întrerindă toate demersurile posibile cu scopul de a obţine de la autorităţile algeriene asigurări că reclamantul, plasat în detenţie imediat ce a coborât din avion la Alger, nu va fi supus la rele tratamente. Hotărârea poate fi atacată în apel.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.