Franța ia în calcul REȚINEREA vaselor de pescuit britanice

Publicat:

Franţa ”începe să ia în considerare soluţii sociale privind reţinerea de vapoare”, cel puţin temporar, dacă ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană se va face fără un acord după 29 martie, a indicat miercuri ministrul francez al agriculturii şi pescuitului, Didier Guillaume, citat de AFP, potrivit agerpres.

”Se poate ca absenţa unui acord să-i împiedice pe toţi pescarii europeni să meargă să pescuiască în apele teritoriale britanice. Ar fi o dramă, deoarece mulţi dintre pescarii noştri pescuiesc în aceste ape şi nu există deloc nici o altă posibilitate de prelungire. Prin urmare, noi am început să luăm în considerare soluţii sociale privind reţinerea de vapoare”, a declarat Guillaume la postul Sud Radio.


Citește și: UMILITĂ în Parlament, Theresa May este pe picior de plecare din funcția de premier

Şi asta pentru că ”aceste vapoare (franceze sau de alte naţionalităţi europene – n.r.) care vor pescui în apele teritoriale britanice peste 50 % sau 60 % din peştele lor nu vor mai avea dreptul s-o facă”, a adăugat ministrul francez.

Guillaume nu a precizat totuşi dacă ”are încredere” în pescari pentru a ajunge cu timpul la un acord.

Orice s-ar întâmpla, Marea Britanie ”va rămâne o insulă la o distanţă de 22 de km de Boulogne-sur-Mer, ea nu va pleca, deci va trebui să existe acorduri economice cu britanicii, inclusiv pentru pescuit”, a subliniat el, reamintind poziţia preşedintelui Emmanuel Macron potrivit căreia ”nu se pune problema ca pescuitul să fie variabila de ajustare a Brexit-ului”.

Referindu-se la controalele sanitare la frontiere, ministrul Guaillame a indicat că Franţa ar urma să ajungă la ”70-80 de controlori sanitari în plus” pentru porturi. ”Suntem pe cale să recrutăm veterinari care sunt pregătiţi de mai multe săptămâni”, a mai spus ministrul.

Citește și: Care sunt scenariile posibile după eșecul acordului propus de Theresa May

Pe 3 decembrie, Guillaume a declarat că doar 40 de posturi cu normă întreagă de veterinari au fost trecute în bugetul pe 2019, considerând aceste cifre insuficiente pentru a efectua controalele la frontiere în timpul ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Franţa are nouă porturi considerate drept puncte principale de intrare pentru transportul mărfurilor şi al pasagerilor către Marea Britanie: Dunkerque, Le Havre, Calais, Dieppe, Caen-Ouistreham, Cherbourg, Brest, Saint-Malo şi Roscoff.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.