Franţa participă activ la ‘strivirea poporului egiptean’

Publicat:

Franţa livrează de cinci ani Egiptului arme, maşini şi sisteme de supraveghere pe care regimul preşedintelui al-Sissi le utilizează pentru “strivirea poporului egiptean”, denunţă organizaţii neguvernamentale din domeniul apărării drepturilor omului, informează AFP, potrivit agerpres.

Într-un raport comun de 64 de pagini publicat luni, Federaţia internaţională a ligilor pentru drepturile omului (FIDH), Cairo Institute for Human rights studies (CIHRS), Liga Drepturilor Omului (FDH), Observatorul pentru livrările de arme (OBSARM) susţine că “statul francez şi numeroase companii franceze au participat la represiunea sângeroasă egipteană din ultimii cinci ani”.


Citeşte şi: Evadare ca-n filme dintr-o închisoare franceză. Infractorii au folosit un elicopter

Parisul a livrat Cairo arme de război (din 2010 până în 2016, vânzările au crescut de la 39,6 milioane la 1,3 miliarde de euro, conform ONG-urilor), dar de asemenea software şi hardware permiţând “înfiinţarea unei arhitecturi de supraveghere şi control orwellian, folosită pentru a anihila orice veleităţi de disidenţă sau mobilizare”.

Raportul menţionează în special “tehnologiile de supraveghere individuală, de interceptare în masă, colectarea datelor individuale şi controlul mulţimilor (…) care au dus la arestarea a zeci de mii de oponenţi sau activişti”.

“Dacă revoluţia egipteană din 2011 a fost purtată de o generaţie Facebook ultra-conectată, care a mobilizat mulţimile, Franţa participă astăzi la strivirea acestei generaţii prin punerea în practică a unui sistem de supraveghere şi de control vizând anihilarea din faşă a oricărei expresii de contestare”, a acuzat Bahey Eldin Hassan, directorul CIHRS.

ONG-urile amintesc că, la 21 august 2013, Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene a declarat că “statele membre au decis să suspende licenţele de export spre Egipt a oricăror echipamente care ar putea fi utilizate în scopuri de represiune internă”.

Citeşte şi: Un american a atacat cu cuţitul mai mulţi refugiaţi. Cel puţin nouă oameni au fost răniţi – FOTO

“Cel puţin opt companii franceze, încurajate de guvernele succesive, au beneficiat în schimb de această represiune pentru a obţine profituri”, spun ONG-urile.

Ele solicită “întreprinderilor şi autorităţilor franceze încetarea imediată a acestor exporturi aducătoare de moarte” şi cer “iniţierea unei anchete parlamentare cu privire la livrările de arme Egiptului din 2013”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.