Franţa va înregistra o creştere economică marginală în primul semestru din 2023, din cauza grevelor

Publicat:

Franţa, a doua economie a zonei euro, este în grafic pentru a înregistra o creştere marginală în primul semestru din 2023, a estimat, marţi, Institutul Naţional de Statistică (Insee), adăugând că impactul grevelor provocate de reforma pensiilor asupra economiei va depinde de cât de mult vor dura acestea, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

În primul trimestru şi în al doilea, economia franceză ar urma să urce cu 0,2%, faţă de un avans de 0,1% în ultimele trei luni din 2022. Aceasta înseamnă că economia va avea nevoie de o creştere de aproximativ 0,4% în ultimele două trimestre din 2023 pentru a înregistra avansul de 1% prognozat de Guvern în bugetul său, a explicat economistul şef al Insee, Julien Pouget.


Citește și : Damascul promite ONU că ajutorul cerut va ajunge la toţi sirienii

În decembrie, Insee se aştepta la o creştere a PIB-ului Franţei de 0,1% în primul trimestru şi de 0,3% în al doilea.

Insee a precizat că prognozele cele mai recente depind de cât de mult vor dura grevele. Din 10 ianuarie, sute de mii de persoane protestează în oraşele franceze împotriva reformei sistemului de pensii promovată de preşedintele Emmanuel Macron.

În privinţa inflaţiei, Insee se aşteaptă ca rata anuală să încetinească de la 6% în ianuarie până la 5% în iunie, în urma atenuării presiunilor provocate de preţurile energiei.

Preţurile la alimente vor deveni principalul motor al creşterii presiunilor inflaţioniste, în locul preţurilor energiei, astfel încât inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, va fi în jur de 5,7% în primul semestru din 2023.

Citește și : Opt luptători au fost salvaţi de sub dărâmături în Turcia (VIDEO)

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.