Fumio Kishida este noul premier al Japoniei

Publicat:

Fumio Kishida, în vârstă de 64 de ani, numit luni prim-ministru al Japoniei de către Parlament, este un fost şef al diplomaţiei orientat spre un spirit de consens liniştitor, în absenţa unei carisme convingătoare, notează France Presse, luni, într-un amplu comentariu, preluat de agerpres.

Kishida a trecut o etapă decisivă săptămâna trecută când a câştigat în faţa a trei adversari preşedinţia Partidului Liberal Democrat (PLD, dreapta conservatoare), care domină viaţa politică japoneză din 1955.


Citeşte şi: ‘Pandora Papers’: Mai mulţi lideri mondiali sunt acuzaţi de evaziune fiscală – Black News

Acest ales de Hiroshima (vestul Japoniei) în camera inferioară a Parlamentului din 1993 – la fel ca tatăl şi bunicul său înaintea sa – a ajuns la putere la a doua încercare după ce a eşuat în urmă cu un an împotriva prim-ministrului Yoshihide Suga, care şi-a încheiat mandatul şi a renunţat să se reprezinte din cauza lipsei sale de popularitate.

“Vreau să fac faţă provocărilor cu o hotărâre puternică şi să privesc ferm spre viitor”, a declarat luni Kishida, care va trebui să accelereze redresarea economică a Japoniei evitând reapariţia crizei sanitare, totul într-un context regional tensionat marcat de ameninţările nord-coreene şi ambiţiile chineze.

Potrivit lui Brad Glosserman, expert în politică japoneză şi profesor la Universitatea Tama din Tokyo intervievat de AFP, forţele dominante din PLD au considerat că Kishida este “un pariu mai sigur în termeni de stabilitate” decât principalul său rival Taro Kono, mai popular printre membrii de la bază şi publicul larg, dar perceput ca “mai puţin maleabil” de către “baronii” partidului.

Fumio Kishida a fost timp de cinci ani (2012-2017) ministru de externe în guvernul fostului prim-ministru Shinzo Abe.

Militant fervent pentru dezarmarea nucleară în lume, el a contribuit în mod special la vizita lui Barack Obama la Hiroshima în 2016, prima a unui preşedinte american aflat în funcţie în acest oraş distrus de bomba atomică americană în 1945.

Acest lucru nu-l împiedică să fie în favoarea relansării energiei nucleare civile în Japonia, a cărei utilizare este foarte limitată de la dezastrul de la Fukushima din 2011. Pe lângă redemararea reactoarelor vechi, el pledează pentru introducerea micilor reactoare modulare.

Pe plan economic, acest fost bancher a promis un nou plan masiv de relansare bugetară pentru a stimula redresarea după şocul provocat de pandemie, arătându-şi de asemenea dorinţa de a reduce inegalităţile sociale.

“Oamenii doresc o politică de generozitate”, a declarat Kishida, care se laudă că dispune de o mare capacitate de a asculta.

Componenţa guvernului său, între continuitatea cu fosta echipă a lui Yoshihide Suga şi nevoia de a satisface diferitele facţiuni ale PLD, “reflectă dorinţa dlui Kishida de a nu-şi face duşmani”, potrivit lui Junichi Makino, economist la SBMC Nikko Securities.

În ceea ce priveşte mizele sociale, Kishida pare a fi foarte prudent. El a spus printre altele că “nu a ajuns la punctul de a accepta căsătoria între persoane de acelaşi sex”, lucru care nu este permis în Japonia.

În timpul campaniei sale anterioare pentru preşedinţia PLD de acum un an, ceea ce urma să fie o operaţiune de comunicare s-a transformat în dezastru: dornic să arate ca un japonez “obişnuit”, el a postat pe Twitter o fotografie cu soţia sa purtând un şorţ şi servindu-i masa.

Citeşte şi: Talibanii au anihilat o celulă a ISIS în Afganistan – Black News

În copilărie, Kishida a trăit la New York câţiva ani împreună cu familia, unde, a spus el, a fost victima rasismului la şcoală, o experienţă dificilă despre care afirmă că i-ar fi dat sentimentul dreptăţii şi corectitudinii.

El a eşuat de trei ori la examenul de admitere la facultatea de drept a prestigioasei Universităţi din Tokyo (“Todai”). În schimb, a studiat dreptul la Waseda, o altă reputată universitate din Tokyo.

Un mare amator de baseball, cel mai popular sport de echipă din Japonia şi pe care el însuşi l-a practicat în tinereţe, el susţine Hiroshima Toyo Carp, clubul fiefului său familial şi politic. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.