Fuziunile şi achiziţiile mondiale au scăzut semnificativ în T2 dar se întrevăd semne de optimism

Publicat:

Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii (M&A) a scăzut cu 36% în ritm anual în al doilea trimestru, însă bancherii de investiţii şi avocaţii sunt optimişti că relansarea pieţelor bursiere va reface treptat încrederea directorilor pentru a încheia noi tranzacţii, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit datelor furnizate de firma Dealogic, valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor încheiate la nivel global în trimestrul al doilea a fost de 732,82 miliarde de dolari, faţă de 1.140 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care dobânzile ridicate şi impasul cu privire la plafonul de îndatorare al SUA i-au descurajat pe cei care doreau să facă tranzacţii.


Citeşte şi: Putin, Prigojin și pericolul unui dezastru – Black News

“Incertitudinea globală are cel mai mare impact asupra fuziunilor şi achiziţiilor, nu doar îi face pe oameni să se simtă inconfortabil”, spune Michael Aiello, preşedintele firmei de avocatură Weil,Gotshal & Manges LLP.

Pe regiuni, volumul fuziunilor şi achiziţiilor în SUA a scăzut cu 30%, până la 318,4 miliarde de dolari, în timp ce în Europa şi Asia-Pacific volumul fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut cu 49% respectiv 24%.

Printre tranzacţiile majore încheiate în trimestrul al doilea se numără preluarea companiei de gaze ONEOK Inc de către operatorul de conducte Magellan Midstream Partners pentru aproape 19 miliarde de dolari, achiziţionarea traderului de cereale Viterra de către rivalul Bunge pentru 17,3 miliarde de dolari şi tranzacţia de 13,2 miliarde de dolari prin care Carrier Global Corp. a preluat divizia de soluţii climatice a grupului german Viessmann Group.

Însă valoarea totală a marilor tranzacţii a scăzut cu mai mult de jumătate faţă de trimestrul al doilea al anului trecut. În plus, în perioada aprilie-iunie 2023, nu a fost încheiată nicio aşa-numită mega tranzacţie, termen care se referă la tranzacţiile cu o valoare de peste 25 de miliarde de dolari.

Dwayne Lysaght, co-preşedinte pentru fuziuni şi achiziţii la JPMorgan Chase, spune că marile tranzacţii, care implică firme active în mai multe ţări, au devenit mai greu de încheiat din cauza atenţiei sporite a diferitelor grupuri de regulatori din întreaga lume.

Cu toate acestea, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a fost mai mare în trimestrul al doilea decât în primul trimestru, când au fost anunţate tranzacţii în valoare de 601,32 miliarde de dolari, ceea ce conferă motive de optimism pentru cei care susţin că relansarea pieţei de fuziuni şi achiziţii a şi început.

Citeşte şi: ”Ancora” estică a NATO vrea mai multe trupe americane pentru a descuraja Rusia

“Am depăşit punctul de minim. Pentru ca firmele să continue să concureze local şi global vor trebui să crească organic. Vom vedea o creştere a activităţii strategice”, spune Raymond McGuire, preşedinte la banca de investiţii Lazard Ltd.

“Oamenii au tendinţa să se uite doar la anul anterior, dar dacă te uiţi pe o perioadă de 10 sau 20 de ani, suntem într-un mediu de fuziuni şi achiziţii care nu este la fel de intens ca în 2021 dar asta nu înseamnă că suntem pe o piaţă muribundă”, spune Steve Baronoff, directorul pentru fuziuni şi achiziţii la Bank of America.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Unul beat și altul drogat. Doi șoferi au rămas fără permis și unitățile lor de transport

Unul beat și altul drogat. Doi șoferi au rămas fără permis și unitățile lor de transport Doi bărbați, unul în stare de ebrietate alcoolică cu...

IGP și Biroul Interpol Moldova – la masa discuțiilor

IGP și Biroul Interpol Moldova - la masa discuțiilor Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Lilian Carabeț a avut o întrevedere cu reprezentatul Biroului...

Lot comercial de modeme portabile la vamă

Lot comercial de modeme portabile la vamă Un moldovean care revenea din Germania a fost prins la vamă cu un lot comercial de modeme portabile...

Două femei în vârstă au fost ucise pe stradă de bombardamentele ruseşti în Doneţk

Două femei în vârstă au fost ucise pe stradă de bombardamentele ruseşti în Doneţk Bombardamente ruse asupra regiunii Doneţk, în estul Ucrainei, au ucis luni...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.