G7 avertizează Iranul să nu livreze Rusiei rachete balistice pentru războiul din Ucraina

Publicat:

G7 avertizează Iranul să nu livreze Rusiei rachete balistice pentru războiul din Ucraina

Puterile industrializate din Grupul celor Şapte (G7) au cerut vineri Iranului să nu livreze Rusiei rachete balistice pentru a le folosi în conflictul cu Ucraina, avertizând că în caz contrar vor lua sancţiuni “semnificative” împotriva Teheranului, informează Reuters şi France Presse.

“Dacă Iranul ar începe să livreze Rusiei rachete balistice sau tehnologie aferentă, suntem pregătiţi să răspundem rapid şi într-un mod coordonat, inclusiv prin noi sancţiuni semnificative împotriva Iranului”, au avertizat Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Japonia într-un comunicat, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

Iranul a furnizat Rusiei un mare număr de rachete balistice puternice sol-sol, au declarat surse pentru Reuters luna trecută, aprofundând cooperarea militară dintre cele două ţări, care sunt vizate amândouă de sancţiunile SUA.

Comunicatul G7 nu spune dacă se crede că Rusia a primit deja rachete iraniene, sugerând că Teheranul încă analizează această posibilitate.

“Suntem extrem de îngrijoraţi de relatările conform cărora Iranul ia în considerare transferul de rachete balistice şi tehnologie aferentă”, se arată în comunicat.

“Îndemnăm Iranul să nu facă acest lucru, deoarece ar contribui la destabilizarea regională şi ar reprezenta o escaladare materială substanţială a sprijinului său pentru războiul Rusiei în Ucraina”, a declarat G7, adăugând că Teheranul a furnizat deja Rusiei drone folosite împotriva civililor.

“Suntem foarte îngrijoraţi de informaţiile conform cărora Iranul ia în considerare transferul” de astfel de arme către Rusia “după ce a furnizat deja drone care sunt folosite în atacuri necontenite împotriva civililor în Ucraina”, mai afirmă marile ţări industrializate.

Statele Unite nu pot confirma în acest moment dacă deja au avut loc livrări de rachete balistice, dar un înalt oficial de la Casa Albă a estimat că există “un risc real ca acest lucru să se producă”.

“O opţiune pe care am luat-o în considerare (în cadrul G7) ar fi oprirea zborurilor companiei aeriene naţionale Iran Air către Europa”, a precizat acest înalt responsabil, care a cerut să rămână sub protecţia anonimatului, în timpul unei discuţii cu jurnaliştii.

El nu a dat alte exemple concrete.

Washingtonul este îngrijorat de câteva săptămâni de intensificarea cooperării militare dintre Rusia şi Iran.

Iar acest lucru se întâmplă în timp ce “în fiecare zi liniile frontului ucrainean devin mai vulnerabile” şi reluarea ajutorului militar american pe scară largă este pentru moment blocată de Congres, a avertizat responsabilul american, citat de AFP.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

Statele Unite îşi exprimă cu regularitate îngrijorarea faţă de legăturile militare dintre Rusia şi Coreea de Nord, care a început deja să furnizeze rachete Moscovei, potrivit Washingtonului.

În noiembrie, G7 a publicat un comunicat cerând rebelilor yemeniţi houthi sprijiniţi de Iran să-şi oprească atacurile asupra navelor din Marea Roşie, dar acest avertisment a avut un impact redus.

Grupul G7 al marilor democraţii occidentale este în prezent prezidat de Italia.

Comunicatul G7 vine în timp ce Uniunea Europeană ia în considerare de asemenea măsuri împotriva Iranului pentru înarmarea Rusiei, a informat Reuters în această săptămână.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 2 iunie în Istorie

Evenimentele Zilei de 2 iunie în Istorie 2 iunie este a 153-a zi a calendarului gregorian și ziua a 154-a în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 2 iunie 2024

Horoscop 2 iunie 2024 Astrologii întrevăd surprize importante din punct de vedere profesional pentru unii nativi ai zodiacului. Dezvoltatea în plan educaţional este şi...

Piercing-ul pentru ureche este eficient în tratamentul migrenelor? Explicațiile medicului

Piercing-ul pentru ureche este eficient în tratamentul migrenelor? Explicațiile medicului Neurologul Elena Kislova a oferit câteva recomandări despre efectul piercing-ului urechii asupra migrenelor. Piercing-urile pentru...

Nokia propune detoxifierea digitală. Ideea cu care vine către utilizatorii de smartphone-uri: bucuria de a rata

Nokia propune detoxifierea digitală. Ideea cu care vine către utilizatorii de smartphone-uri: bucuria de a rata Aplicațiile telefoanelor mobile inteligente sunt de natură să dea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.