Garantul lui Blonschi, Igor Eșanu, a pierdut procesul cu ANI

Publicat:

Garantul lui Blonschi, Igor Eșanu, a pierdut procesul cu ANI

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul depus de ex-managerul proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău, Igor Eșanu, care în ianuarie a fost constatat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu o diferență de peste două milioane și jumătate de lei între averea dobândită și cheltuielile realizate, menținând o hotărâre a Curții de Apel Chișinău. Mai exact, instanța de apel stabilea că actul ANI rămâne în vigoare.

Hotărârea CSJ a fost pronunțată pe 16 mai de către magistrații Stela Procopciuc, Ion Malanciuc și Diana Stănilă. Decizia este irevocabilă.


Citeşte şi: UE sprijină îmbunătăţirea cooperării dintre Ucraina şi Republica Moldova în ceea ce priveşte trecerea frontierei – Stiripesurse.md

În actul emis de Autoritate pe 23 ianuarie 2024 se menționează că Igor Eșanu va fi decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pe o perioadă de 3 ani din momentul când averea va fi constatată ca fiind nejustificată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau când actul de constatare va deveni definitiv.

Garantul lui Blonschi, Igor Eșanu, a pierdut procesul cu ANI

Totodată, numele persoanei va fi înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

Curtea de Apel Chișinău corect a ajuns la concluzia că reclamantul Igor Eșanu, reprezentat de avocatul Dan Păpușoi, nu a respectat termenul de contestare a actului de constatare nr. 9/05 din 23 ianuarie 2024, iar în consecință întemeiat a declarat inadmisibilă acțiunea acestuia, susțin magistrații CSJ.

„Se respinge recursul depus de Igor Eșanu, reprezentat de avocatul Dan Păpușoi. Se menține încheierea din 27 martie 2024 a Curții de Apel Chișinău, emisă în cauza de contencios administrativ, intentată la cererea de chemare în judecată depusă de Igor Eșanu împotriva Autorității Naționale de Integritate cu privire la anularea actului administrativ”, se spune în hotărârea CSJ.

Garantul lui Blonschi, Igor Eșanu, a pierdut procesul cu ANI

Pe 23 ianuarie 2024, ANI anunța că a stabilit prin act de constatare, pentru perioada 1 august 2016-31 decembrie 2019, o diferență substanțială, în mărime de 2 668 951,64 de lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de ex-managerul proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău Igor Eșanu și membrii familiei sale, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi.

Actul de constatare emis de ANI vine la câteva zile după ce Igor Eșanu s-a angajat drept garant pentru eliberarea din arest în penitenciar, sub garanție personală, în dosarul Frauda bancară, a lui Anatolie Blonschi, un om de încredere al lui Vladimir Andronachi care a gestionat mai multe afaceri ale fostului deputat democrat, scrie ZdG.md.

Totuși, conform documentului publicat de ANI, instituția a înregistrat o sesizare încă în vara anului 2022, iar controlul a vizat perioada 4 iulie 2014 (data numirii în funcție) – 11 ianuarie 2021 (data eliberării din funcție).

De asemenea, ANI a constatat, pentru perioada 4 iulie 2014-31 iulie 2016, o diferență vădită în mărime totală de 844 667 de lei între proprietatea dobândită și veniturile obținute de Eșanu și familia sa.

Pe 27 martie 2024, Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ depusă de Igor Eșanu împotriva ANI cu privire la anularea actului de constatare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova Perioada: ora 07:00, data 06.07.2024 până...

Precizările Serviciului Vamal privind regulile de traversarea a frontierei

Precizările Serviciului Vamal privind regulile de traversarea a frontierei „La trecerea frontierei vamale pe sens de intrare, ieșire sau tranzit, este necesar să completați declarația...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.