Gardienii Revoluţiei din Iran au revendicat responsabilitatea pentru tirul cu rachete din capitala regională Erbil din nordul Irakului

Publicat:

Gardienii Revoluţiei din Iran au revendicat responsabilitatea pentru o duzină de rachete balistice care au lovit capitala regională Erbil din nordul Irakului, la primele ore ale zilei de duminică, a informat presa de stat iraniană, adăugând că atacul a fost împotriva ”centrelor strategice” israeliene din Erbil, transmite Reuters, potrivit news.ro .

Rachetele au vizat, printre alte locuri, consulatul SUA, potrivit guvernului regional kurd.


Citește și : Zelenski s-a adresat miilor de manifestanți pro-Ucraina din Italia

Atacul cu rachete a avut loc în timp ce discuţiile pentru a revigora acordul nuclear cu Iranul din 2015 riscă să se prăbuşească, ca urmare a unei condiţii de ultim moment cerută de Rusia, care a forţat puterile mondiale să întrerupă negocierile pentru o perioadă nedeterminată, în ciuda faptului că aveau un text în mare parte finalizat.

Rachetele, care au vizat noua clădire a consulatului american şi o zonă rezidenţială învecinată, au cauzat doar pagube materiale şi un civil a fost rănit, a declarat Ministerul de Interne kurd.

Un oficial de securitate irakian a declarat pentru Reuters că rachetele au fost fabricate în Iran.

Gardienii Revoluţiei din Iran au publicat un comunicat în care îşi asumă responsabilitatea pentru atacul cu rachete împotriva ”centrelor strategice” israeliene de la Erbil, a informat presa de stat din Iran.

”Orice repetare a atacurilor din partea Israelului va fi întâmpinată cu un răspuns dur, decisiv şi distructiv”, au spus Gardienii Revoluţiiei (armata ideologică a Republicii islamice).

Un oficial american a acuzat Iranul pentru atacul de duminică, dar nu a oferit mai multe detalii.

Un purtător de cuvânt kurd al autorităţilor regionale a declarat că atacul de duminică a vizat doar zone rezidenţiale civile, nu o bază străină, şi a cerut comunităţii internaţionale să efectueze o anchetă.

Separat, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA l-a numit ”un atac scandalos”, dar a spus că niciun american nu a fost rănit şi că nu s-au produs daune instalaţiilor guvernamentale americane din Erbil.

Ambasadorul SUA în Irak, Mathew H. Tueller, a condamnat atacul şi a spus: ”Elementele regimului iranian au revendicat responsabilitatea pentru acest atac şi trebuie trase la răspundere”.

Ministerul de Externe al Franţei a declarat că lovitura cu rachete de duminică asupra Erbilului a ameninţat eforturile de a încheia discuţiile nucleare cu Iranul.

Citește și : Pagube semnificative în urma unor lovituri aeriene rusești pot fi observate în Makariv, un sat aflat la 50 de kilometri vest de Kiev

 

Într-un alt semn de creştere a tensiunilor regionale, Iranul a suspendat duminică a cincea rundă de discuţii cu rivala regională Arabia Saudită, care urma să aibă loc miercuri la Bagdad.

Ultima dată când rachete balistice au fost îndreptate către forţele americane a fost în ianuarie 2020 – ca represalii iraniene pentru uciderea, la începutul lunii, a comandantului său militar Qassem Soleimani pe aeroportul din Bagdad.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.