Găsit ţap ispăşitor pentru atacul din Benghazi, un libian este condamnat la ani grei de închisoare în SUA

Publicat:

Un cetăţean libian a fost condamnat miercuri la 22 de ani de închisoare pentru rolul său în atacul terorist din 2012 de la misiunea diplomatică a SUA din Benghazi, Libia, în care au fost ucişi ambasadorul Statelor Unite şi alţi trei americani, transmite agenţia dpa, potrivit agerpres.

Sentinţa în ce-l priveşte pe Ahmed Abu Khatallah, 47 de ani, a fost pronunţată de un judecător din Washington, a informat într-un comunicat Departamentul de Justiţie.


cnn

Citeşte şi: ‘Ţinuta indecentă’ a unei jurnaliste saudite provoacă controverse mari la Riad. Femeia este acum anchetată

Khatallah a fost capturat în Libia, în iunie 2014, şi adus în Statele Unite pentru a răspunde în faţa unei instanţe din capitala americană.

El a fost găsit vinovat de un juriu, în noiembrie, după şapte săptămâni de proces. Guvernul SUA a formulat 18 capete de acuzare la adresa sa, însă el a fost achitat de mare parte dintre acestea, inclusiv de crimă.

Potrivit AFP, Khatallah, prezentat ca şeful unei miliţii islamiste radicale, a fost acuzat că este instigatorul acelor atacuri ce au vizat reşedinţa ambasadorului John Christopher Stevens şi o clădire folosită de CIA. În afara diplomatului, şi-au mai pierdut viaţa un membru al Departamentului de Stat şi doi angajaţi ai agenţiei de informaţii.

Capturat de un comando, în iunie 2014, în Libia, el a fost achitat la finalul lui noiembrie 2017 de principalele acuzaţii, dar a fost găsit vinovat de “terorism” la finalul primului proces al acestor atacuri.

Libianul a fost condamnat pentru asociere în scop terorist, susţinere a terorismului şi distrugere de proprietate.

El a fost în schimb achitat de alte 14 capete de acuzare, printre care cele care l-ar fi trimis la închisoare pe viaţă, aşa cum solicita acuzarea. Avocaţii au cerut 15 ani de detenţie.

Citeşte şi: 12 turci au fost încarceraţi după ce l-au înjurat pe Erdogan

Verdictul a fost considerat umilitor pentru autorităţile americane care nu au reuşit să-i convingă pe cei 12 juraţi că Ahmed Abu Khatallah chiar a fost creierul atacului din Benghazi, scrie AFP.

Moartea lui Stevens, primul ambasador american ucis după 1979, a declanşat rapid o bătălie politică în Statele Unite. Mai multe instituţii din administraţia lui Barack Obama au fost criticate pentru neajunsuri şi neglijenţe, inclusiv Departamentul de Stat condus pe atunci de Hillary Clinton, acuzată de republicani că ar fi încercat iniţial să ascundă dimensiunea teroristă a atacului.

Un alt presupus protagonist al atacului din Benghazi, Mustafa al-Imam, a fost de asemenea capturat în Libia, adus ulterior în Statele Unite şi prezentat în faţa unui judecător din Washington la începutul lui noiembrie 2017. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cu ce l-a ‘sedus’ românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății

Cu ce l-a 'sedus' românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății Povestea de dragoste dintre timişoreanca Iasmina Hill (fostă Milutinovoci) şi milionarul...

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt Sonda spaţială europeană RAMSES se va întâlni cu un asteroid, Apophis, care...

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.