Gaz lichefiat din SUA pentru moldoveni. Primul lot de testare este livrat deja consumatorilor

Publicat:

Gaz lichefiat din SUA pentru moldoveni. Primul lot de testare este livrat deja consumatorilor

În primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii din Republica Moldova vor utiliza în gospodăriile lor gaze din Statele Unite ale Americii, anunță ministryl Energiei, Victor Parlicov.

Citește și: Guțul la sfat cu Dodon. Bașcana i s-a plâns fostului președinte și a cerut protecție


Este vorba despre un volum de testare cu gaze naturale lichefiate (LNG), importate de societatea pe acțiuni Energocom de la compania grecească DEPA și livrate prin portul grecesc Alexandroupolis. Respectiv, Parlicov subliniază că „luni și marți vom achiziționa câte 14 mii MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis”.

În total, este vorba despre circa 28 mii MWh, ceea ce constituie echivalentul a 2,6 milioane metri cubi de gaze.

„Sunt gaze necesare consumului curent, iar prețul este unul competitiv. Dacă vom agrea o formulă de continuare a acestei colaborări, vom anunța cetățenii în termeni proximi”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari.

Gazele LNG sunt o industrie aparte față de extragerea și transportarea gazelor cu care sunt obișnuiți cetățenii Republicii Moldova. Gazele LNG, de alternativă a celor rusești, sunt lichifiate la temperaturi joase, transportate pe mare și apoi regazeificate.

„Diversificarea surselor de gaze va fortifica și mai mult securitatea energetică a țării”, a precizat Victor Bînzari, pregătind operatorii de pe piață de orice evoluții, în contextul în care la sfârșitul anului 2024 expiră contractul de tranzit a gazelor rusești prin Ucraina, iar țara vecină a spus că nu va negocia o prelungire.

SA Energocom a început colaborarea cu DEPA în luna aprilie 2023. Anul trecut compania grecească a câștigat mai multe licitații publice de livrare a gazelor în Republica Moldova, atât pentru consum curent, cât și pentru stocare în depozite.

La 30 noiembrie anul trecut, SA Energocom și DEPA Commercial au semnat un Memorandum de Înțelegere, prin care își exprimau angajamentul de a intensifica cooperarea în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, inclusiv a gazelor naturale lichefiate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Bărci gonflabile și accesorii pentru acestea, tăinuite într-un camion, depistate la vama Tudora. Ce riscă șoferul

FOTO/ Bărci gonflabile și accesorii pentru acestea, tăinuite într-un camion, depistate la vama Tudora. Ce riscă șoferul Cazul a fost înregistrat de funcționarii postului vamal...

SUA trimit întăriri în Orientul Mijlociu pe fondul ameninţărilor Iranului

SUA trimit întăriri în Orientul Mijlociu pe fondul ameninţărilor Iranului Statele Unite au anunţat vineri trimiterea de întăriri în Orientul Mijlociu, pe măsură ce...

Un nou drum expres se construiește în România: o zonă a țării prinde o viteză fulminantă

Un nou drum expres se construiește în România: o zonă a țării prinde o viteză fulminantă Preşedinţii Consiliului Judeţean Suceava şi Consiliului Judeţean Botoşani, Gheorghe...

Iron Dome a fost activat în Israel: Numeroase sirene de avertizare de rachete, aproape de granița cu Libanul

Iron Dome a fost activat în Israel: Numeroase sirene de avertizare de rachete, aproape de granița cu Libanul Numeroase sirene de avertizare de rachete au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.