Gaza şi Israelul sunt “periculos de aproape” de un nou conflict, avertizează Uniunea Europeană

Publicat:

Gaza şi Israelul sunt “periculos de aproape” de un nou conflict după recentele înfruntări, a avertizat vineri Uniunea Europeană, făcând apel să nu fie puse şi mai multe vieţi ale civililor în pericol, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Escaladarea violenţei în aceste ultime zile a apropiat periculos Gaza şi Israelul de un nou conflict”, a declarat o purtătoare de cuvânt a serviciilor externe ale UE într-un comunicat.


Citește și : Vladimir Putin a discutat telefonic cu Tayyip Erdogan (Kremlin)

“Prima prioritate este acum detensionarea şi viaţa civililor nu trebuie pusă şi mai mult în pericol”, se mai menţionează în declaraţie.

Vineri, un salvator palestinian a fost împuşcat mortal de soldaţi israelieni în Fâşia Gaza în timpul manifestaţiilor şi ciocnirilor de frontieră, în contextul în care s-a încheiat un armistiţiu între Israel şi islamiştii din Hamas care conduc enclava palestiniană sub blocadă. Recent, Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat uciderea unui al doilea palstinian, Ali Al Alul, de 55 de ani, în aceeaşi zonă din sudul Fâşiei Gaza.

De miercuri şi până joi seara, între combatanţii din Fâşia Gaza şi armata israeliană a avut loc una dintre cele mai grave confruntări de la războiul din 2014.

UE califică, în declaraţia sa, drept “inacceptabile” tirurile de rachete din Fâşia Gaza în direcţia comunităţilor din sudul Israelului, precum şi “alte acţiuni violente şi provocări împotriva Israelului ale Hamas şi ale altor militanţi palestinieni”.

Citește și : O fregată a Flotei ruse a Mării Negre a urmărit, în aprilie, un submarin nuclear american în Marea Mediterană

“Deşi are dreptul de a se apăra, se aşteaptă de la Israel să continue să dea dovadă de reţinere şi să facă totul pentru a evita pierderile civile în Gaza”, a adăugat UE, care deplânge “pierderea tragică” a unei mame palestiniene însărcinate şi a copilului ei.

UE îşi exprimă “întreaga susţinere pentru eforturile Egiptului şi ale ONU pentru a reduce tensiunile” în Gaza şi va continua să sprijine “reconcilierea interpalestiniană pentru a reuni Fâşia Gaza şi Cisiordania sub o autoritate palestiniană unică şi legitimă”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.