Gazprom taie investiţiile în contextul diminuării exporturilor de gaze spre Europa

Publicat:

Gigantul rus Gazprom a anunţat joi că în 2024 intenţionează să îşi reducă investiţiile cu 20%, comparativ cu 2023, în contextul diminuării exporturilor de gaze spre Europa, dar şi al poverii fiscale mari, transmite AFP.

De la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, în luna februarie 2022, ţările europene şi-au redus semnificativ importurile de gaze din Rusia în încercarea de a reduce capacitatea Moscovei de a finanţa conflictul.


Citeşte şi: Un ofițer de investigații a fost prins cu mită

“Valoarea totală a programului de investiţii al Gazprom pentru 2024 se ridică la 1.573 miliarde de ruble (16,3 miliarde de euro)”, a precizat compania controlată de statul rus, într-un comunicat de presă.

Cifra reprezintă o scădere de 20% comparativ cu planul de investiţii din 2023 al Gazprom (1.965 miliarde de ruble), care a fost revizuit deja în jos în vară (cu 14,5%) comparativ cu planul iniţial anunţat anul trecut.

Reducerea decisă cu privire la programul de investiţii pe 2023, de aproximativ 3,4 miliarde de euro, este deja o dovadă a situaţiei financiare fragile a grupului Gazprom, un pilon important al economiei ruseşti care este supusă sancţiunilor occidentale de aproape doi ani.

În primele nouă luni din acest an, profitul net al Gazprom a scăzut cu 44% comparativ cu perioada similară a lui 2022, până la 4,6 miliarde de euro.

Grupul rus este afectat de hotărârea europenilor, principalul client al Gazprom din străinătate, de a-şi reduce dependenţa energetică de Moscova. Sabotajul gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, în luna septembrie 2022, a provocat oprirea aproape totală a livrărilor de gaz rusesc spre Uniunea Europeană. De atunci, Gazprom încearcă să găsească noi clienţi însă pentru moment nu dispune de infrastructurile necesare pentru a livra gaze naturale prin conducte spre Asia.

Citeşte şi: Aleșii locali sunt obligați să depună declarații de avere

În paralel s-au înmulţit şi incertitudinile la adresa Grupului, care este supus şi unei presiuni fiscale puternice, fără a avea acces la finanţări internaţionale. Aceasta în condiţiile în care Gazprom trebuie să demareze şi un proiect de extindere a reţelei interne de distribuţie a gazelor naturale.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România CCR a transmis sâmbătă seară un comunicat de presă în care a precizat că a respins...

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi...

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa Rușii au lansat noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa în noaptea de sâmbătă spre duminică....

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco: „Istoria cu impunerea plății poliței de asigurare medicală este un fals și o sperietoare pentru a distruge încrederea oamenilor”

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco: „Istoria cu impunerea plății poliței de asigurare medicală este un fals și o sperietoare pentru a distruge încrederea oamenilor” Ministrul Sănătății,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.