Generalul american Christopher Cavoli: Armata rusă nu are capacitatea de a reuşi o străpungere majoră în Ucraina

Publicat:

Generalul american Christopher Cavoli: Armata rusă nu are capacitatea de a reuşi o străpungere majoră în Ucraina

Rusia nu dispune de forţe suficiente pentru a reuşi o străpungere majoră în ofensiva pe care o desfăşoară în prezent în Ucraina, a estimat joi generalul american Christopher G. Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), potrivit AFP şi Reuters.

“Ruşii nu au forţele necesare pentru a realiza o străpungere strategică şi, mai precis, nu au nici competenţele şi nici capacitatea de a o face”, a remarcat generalul american în timpul unei conferinţe de presă la sediul NATO din Bruxelles, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

De asemenea, generalul Christopher Cavoli s-a declarat încrezător că trupele ucrainene îşi vor putea menţine liniile defensive, în pofida tuturor neajunsurilor legate de insuficienţa de muniţii şi efective. El a asigurat că Ucraina urmează să primească din partea aliaţilor săi mari cantităţi de muniţii şi mijloace de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune.

Vorbind la aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a avertizat că Rusia acţionează mai rapid decât Europa şi America de Nord în direcţia creşterii capacităţilor industriale de apărare.

Trupele ruse au înaintat mai mulţi kilometri şi au ocupat o serie de sate în ultima săptămână în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, unde au pornit vinerea trecută o nouă ofensivă.

În plus faţă de distrugerile provocate localităţilor de graniţă şi subminării moralului trupelor ucrainene, ofensiva rusă din Harkov este o durere de cap pentru planificatorii de război ucraineni, care acum trebuie să gestioneze resursele limitate de efective şi echipamente pentru a rezista pe un front ce înaintea noii ofensive din nord-est deja se întindea pe circa o mie de kilometri.

Statul Major ucrainean a anunţat astfel miercuri seară că forţele sale din sectorul Kupiansk se retrag pe “poziţii mai avatajoase”. Oraşul Kupiansk se află la 85 de kilometri sud-est de Harkov.

În cursul zilei de joi, armata ucraineană a semnalat că trupele ruse desfăşoară cele mai intense acţiuni de asalt pe sectoarele de front din apropierea oraşelor Pokrovsk şi Kramatorsk, în regiunea estică Doneţk, în timp ce în Harkov atacurile trupelor ruse au scăzut în intensitate.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Trupele ucrainene au mai anunţat că au iniţiat un contraatac în zona oraşului de graniţă Vovceansk, situat la circa 45 de kilometri de oraşul Harkov, semnalând pe de altă parte concentrări de mici unităţi ruseşti în apropierea regiunii Sumî din nordul Ucrainei, Statul Major ucrainean temându-se astfel de o posibilă pregătire a unei mari ofensive ruseşti în săptămânile următoare.

Referindu-se la aceste îngrijorări, generalul Christopher Cavoli a admis că “niciodată nu se poate şti cu certitudine ceea ce va face un adversar ori ceea ce intenţionează să facă”, apreciind prin urmare că nu poate fi stabilit în acest moment dacă mişcările de trupe ruseşti prefigurează o viitoare ofensivă de vară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit Șefa statului, Maia Sandu, a ținut un discurs la Summitul...

Topul orașelor cu cea mai bună mâncare din lume. Un singur oraș european între primele 10

Topul orașelor cu cea mai bună mâncare din lume. Un singur oraș european între primele 10 Unii călători aleg un city break în funcție de...

Odobescu: România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Zelenski

Odobescu: România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Zelenski România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Volodimir...

VIDEO – Violențe la Euro 2024. Un bărbat care amenința cu un topor a fost împușcat de poliție în Hamburg

VIDEO - Violențe la Euro 2024. Un bărbat care amenința cu un topor a fost împușcat de poliție în Hamburg Un bărbat a fost împuşcat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.