„Generația lui Mișa” nu se teme de Rusia. Dacă puterea rusă în Georgia va cădea, acest lucru va submina foarte mult poziția Rusiei

Publicat:

„Generația lui Mișa” nu se teme de Rusia. Dacă puterea rusă în Georgia va cădea, acest lucru va submina foarte mult poziția Rusiei

În Georgia are loc o revoluție împotriva încercării oligarhului rus Ivanișvili de a impune o „lume rusească” în țară, adică un sistem de corupție, distrugerea societății civile, libertatea de exprimare și o ieșire masivă a cetațenilor din străinatate, a scris Mihail Saakașvili.

,,Până de curând, totul mergea bine pentru Ivanișvili. Fiecare al patrulea rezident a părăsit țara, și-a dublat averea, iar în ultimii ani a spălat activ banii ruși. Totul ar fi fost bine dacă nu ar fi decis anul trecut să introducă o lege a „agenților străini”, creată conform legii ruse. Anul trecut, protestele în masă ale tinerilor au forțat autoritățile să retragă legea. În cursul acestui an, Ivanișivili a încercat să corupă studenții prin partide de guvernământ controlate, consilii studențești și a încercat să lărgească decalajul dintre tineret și partidele politice de opoziție.


Potrivit lui Mihail Saakașvili, Rusia a deschis un număr mare de locuri gratuite în universitățile ruse pentru Georgia.

,,Majoritatea acestor burse au rămas nerevendicate. Ei au cheltuit banii alocați consiliilor studențești pentru ei înșiși, iar când la începutul lunii aprilie a acestui an Rusia a insistat din nou să adopte legea, tinerii s-au răzvrătit din nou și de data aceasta la o scară și mai mare decât înainte.”

,,Amploarea și spiritul acestor acțiuni ne permit să concluzionam că în Georgia a fost creată o nouă etapă a mișcării de eliberare națională împotriva prezenței ruse și pentru integrarea rapidă în Europa.”

Totodată, a menționat că, această mișcare nu a apărut din senin.

,,În discursul meu de adio ca președinte din 2013, am vorbit despre „generația Misha”, adică despre oameni care nu mai cunosc sărăcia extremă și criminalitatea anilor 90, care nu vedeau corupție, mai ales în sistemul educațional, care a fost cuprinzătoare încă din epoca sovietică. Am dat gratuit fiecărui școlar un computer și am adus americani în aproape fiecare liceu din Georgia pentru a le preda copiilor engleză. Această generație a crescut în condițiile în care s-au organizat alegeri libere în Georgia, în urma cărora am transferat pașnic puterea pentru prima (și deocamdată ultima oară) în istoria Caucazului.”

,,Această generație zboară mult în Europa ca urmare a regimului fără vize asupra căruia guvernul meu a deschis negocieri. Pe companiile aeriene low-cost din aerodromurile pe care le-am construit. Zeci de mii de georgieni au fost educați la cele mai bune universități din lume cu burse prezidențiale. Aceasta este o generație care a crescut în condiții de libertate și lipsă de frică de Rusia și a devenit un obstacol de netrecut în calea planurilor de transformare a Georgiei într-o nouă „Belarus”.”

Ex-președintele Saakașvili îl acuză pe oligarhul georgian, că Ivanșivili  a organizat un miting pro-guvernamental.

,,Oamenii au fost aduși în mod organizat, în principal din satele îndepărtate și sărace. 90% dintre participanți erau de vârstă înaintată și jumătate nu s-au prezentat la locul întâlnirii. Iar restul au fugit atât de repede încât autoritățile au fost nevoite să stingă luminile de pe bulevardul Rustaveli, pentru ca în timpul difuzării golurile căscate să nu fie vizibile nici telespectatorilor, nici însuși Ivanishvili, care vorbea de data aceasta.”

Zilele trecute, Ivanișivili a spus că Occidentul a organizat Revoluția Trandafirilor pentru a certa Georgia cu Rusia, iar Europa și Statele Unite sunt un partid de război global care a început un război în Ucraina și vrea să tragă Georgia în război. „Nu sunt Ianukovici și asta nu va funcționa cu mine”, a spus Ivanișvili.

El a anunțat că indiferent de rezultatul alegerilor, nu va renunța la putere, dar opoziția, pe care o atribuie în totalitate partidului meu Mișcarea Națională, va fi judecată. Adică, am fost anunțați oficial despre schimbarea cursului politicii externe și restrângerea definitivă a democrației georgiene.

Mihail Saakașvili  a concluzionat: ,,Evenimentele din Georgia sunt de asemenea importante pentru Ucraina. Este destul de evident că, dacă puterea rusă în Georgia scade, acest lucru va submina foarte mult poziția țării agresoare în regiune.

Amintim că, fostul premier georgian Bidzina Ivanișvili, un miliardar care a făcut avere în Rusia și este considerat ca având o influență politică uriașă și ar controla puterea din Georgia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Donald Tusk ar fi fost amenințat după ce omologul său slovac a fost împușcat

Donald Tusk ar fi fost amenințat după ce omologul său slovac a fost împușcat Premierul polonez Donald Tusk a declarat că a primit ameninţări după...

METEO// Vremea se încălzește ușor. Ploi nu se prevăd

METEO// Vremea se încălzește ușor. Ploi nu se prevăd Vremea se încălzește ușor, iar precipitați nu se prevăd. Citește și: AIC a fost inclus în lista...

UE sprijină îmbunătăţirea cooperării dintre Ucraina şi Republica Moldova în ceea ce priveşte trecerea frontierei

UE sprijină îmbunătăţirea cooperării dintre Ucraina şi Republica Moldova în ceea ce priveşte trecerea frontierei Comisia Europeană, împreună cu Ucraina, Republica Moldova, România şi SUA,...

China permite turiștilor străini de pe vasele de croaziere să stea 15 zile în țară fără viză

China permite turiștilor străini de pe vasele de croaziere să stea 15 zile în țară fără viză China permite turiștilor străini de pe vasele de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.