Germania: Sirianul judecat pentru un omor care a declanşat violenţe la Chemnitz se declară nevinovat

Publicat:

Un tânăr sirian, judecat pentru o crimă comisă în august la Chemnitz, în estul Germaniei, şi care a declanşat violenţe xenofobe fără precedent în ultimii ani, s-a declarat nevinovat în cadrul procesului care a început luni la Dresda, într-o atmosferă tensionată, relatează AFP,scrie Agerpres.

De teama unor noi derapaje, procesul se desfăşoară la Dresda, într-o sală specială a Palatului de Justiţie şi sub măsuri sporite de securitate.


Citește și : Prim-ministrul polonez cere un consens asupra unei taxe comune în UE în domeniul digital

Inculpatul Alaa Sheikhi, în vârstă de 23 de ani, a sosit în Germania în 2015, odată cu alte câteva sute de mii de refugiaţi.

Avocaţii săi au cerut luni ca judecătorii să fie verificaţi pentru a se asigura că aceştia nu sunt ostili migranţilor sau simpatizanţi ai extremei drepte.

Mişcările extremiste rămân bine deosebit de bine implantate în Saxonia, land din fosta Germanie Democrată, unde în septembrie vor avea loc alegeri regionale.

Parchetul îl acuză pe tânărul sirian, care lucra într-un salon de coafură din oraş, de omor şi tentativă de omor.

Potrivit rechizitoriului, la 26 august 2018, în urma ‘unei dispute a cărei origine rămâne necunoscută’, Alaa Sheikhi şi un irakian de 22 de ani, Farhad R.A., dat în urmărire şi considerat autorul principal al faptelor, l-au înjunghiat pe Daniel H., un german de 35 de ani, de patru ori în piept şi o dată în braţ. Victima a decedat pe loc.

Cei doi mai sunt acuzaţi că l-au rănit cu cuţitul în spate pe Dimitri M., un prieten al defunctului.

Parchetul a strâns în jur de o sută de mărturii, dar, potrivit presei germane, acuzarea s-ar baza în mod esenţial pe o mărturie şi nu ar dispune de nicio probă ADN care l-ar incrimina pe sirian.

Crima a fost foarte rapid utilizată de grupuscule ale dreptei radicale pentru a provoca xenofobie şi a mobiliza în stradă. Moartea germanului a declanşat marşuri şi contrademonstraţii violente la Chemnitz în lunile august şi septembrie. Acestea au provocat la rândul lor revoltă, mai ales după publicarea unei înregistrări video în care doi bărbaţi arabi erau atacaţi de persoane care păreau a fi localnici.

Imaginile de la Chemnitz au şocat opinia publică germană şi au făcut înconjurul lumii. Cancelarul Angela Merkel a denunţat atunci ‘vânătoarea de străini’ şi ‘ura din stradă’.

Citește și : Tensiuni în sud-estul Turciei după sinuciderea unui deţinut kurd în greva foamei

În pofida organizării unui concert şi a unor adunări împotriva rasismului, demonstraţia huliganilor la începutul lui martie, care au scandat sloganuri neonaziste pe stadionul de fotbal din Chemnitz, a arătat ‘cui îi aparţine oraşul’, a scris cotidianul Süddeutsche Zeitung.

Tot luni, sute de ultraşi ai clubului de fotbal din Chemnitz, implicaţi în ciocnirile din august, au asistat, în linişte şi sub supravegherea poliţiei, la funeraliile unui suporter neonazist.

Procesul deschis luni la Dresda nu se va încheia mai devreme de 29 octombrie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldova va avea 16 secţii de votare în România

Moldova va avea 16 secţii de votare în România Autoritățile din Republica Moldova vor deschide 16 secții de votare pe teritoriul României pentru alegerile prezidențiale...

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei Vești bune pentru șoferi. Amenda automată pentru lipsa rovinietei pe drumurile naționale ar putea dispărea....

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.