Ghebreyesus: OMS va sprijini Turcia în acţiunile de răspuns la cutremurele masive

Publicat:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va sprijini Ankara în acţiunile de răspuns la cutremurele masive care au provocat moartea a peste 50.000 de persoane, a spus directorul general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, marţi, când bilanţul victimelor celei mai recente replici seismice a crescut la doi morţi, informează Reuters, potrivit agerpres.  

Seismele masive care au lovit sud-estul Turciei şi ţara vecină Siria în ultimele trei săptămâni au provocat rănirea a peste 108.000 de persoane în Turcia, unde milioane de oameni au fost nevoite să locuiască în corturi sau să se mute în alte oraşe.


Citește și : Peskov vorbeşte despre o nouă candidatură a lui Putin

Cea mai recentă replică seismică substanţială, cu o magnitudine de 5,6, s-a produs luni, provocând moartea a două persoane şi rănirea a 140, a anunţat Autoritatea pentru managementul situaţiilor de urgenţă şi a dezastrelor (AFAD), care a adăugând că 32 de persoane au fost salvate din dărâmături.

Turcia ”face tot posibilul”, dar are nevoie în continuare de ajutor internaţional pentru a veni în sprijinul victimelor cutremurului, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, descriind amploarea distrugerilor ca ”într-adevăr masive” pentru istoria modernă.

În cadrul unei conferinţe susţinute alături de Ministrul Sănătăţii din Turcia, Fahrettin Koca, în Antakya, unul dintre cele mai afectate oraşe, directorul OMS a spus că cei doi au discutat situaţia sanitară din taberele pentru sinistraţi.

”E vorba despre infecţii respiratorii, infecţii gastrointestinale, în special probleme de sănătate mintală – întrucât numeroase persoane sunt cu adevărat traumatizate – şi persoane care au nevoie de servicii de recuperare, în special asistenţă ortopedică”, a spus el.

”Din punctul de vedere al OMS, vom acorda sprijin în orice mod posibil, bazat pe problemele observate sau documentate, dar şi pe baza priorităţilor ministerului”, a adăugat directorul OMS.

Peste 160.000 de clădiri în care se aflau 520.000 de apartamente s-au prăbuşit sau au fost grav avariate în Turcia în urma dezastrului, cel mai grav din istoria modernă a ţării.

Citește și : Rusia nu va relua discuţiile nucleare START până când Washingtonul nu va asculta Moscova

Preşedintele turc Tayyip Erdogan şi-a luat angajamentul să reconstruiască locuinţele într-un interval de un an, dar vor mai trece multe luni înainte ca miile de sinistraţi să poată părăsi corturile sau containerele sau să renunţe la cozile zilnice pentru alimente şi să se poată muta în locuinţe permanente, un pas esenţial pentru câştigarea sentimentului de normalitate şi siguranţă pe care l-au pierdut.

Seismele s-au produs cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, programate pentru iunie, care reprezintă cea mai mare provocare politică pentru Erdogan în cele două decenii de când se află la putere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.