Gheorghe Gonța: Nota patru pentru jurnalismul din R. Moldova este mult

Publicat:

Gheorghe Gonța: Nota patru pentru jurnalismul din R. Moldova este mult

Moderatorul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, Gheorghe Gonța, și-a expus în cadrul unui podcast părerea despre presa din R. Moldova, dar și cum aceasta rămâne restanțieră la capitolul independență.

În cadrul podcastului „Despre”, Gheorghe Gonța spune că nota pe care o oferă jurnalismului din R. Moldova este nota patru, pentru că, dacă în țara noastră ar fi existat măcar presă de nota șapte, atunci miniștrii ar fi zburat din Guvern imediat după tragedia din vară de pe Aeroportul Internațional Chișinău, dar și după ninsorile de la sfârșitul lunii noiembrie în urma cărora au murit cinci persoane, transmite Știri.md.


Citeşte şi: Mii de polițiști vor fi mobilizați de Anul Nou în Berlin

„Nota patru pentru jurnalismul din R. Moldova este mult. Noi avem talk-show-uri social-politice, dar care se axează pe politică. Noi avem investigații jurnalistice care nu sunt jurnalistice, pentru că ele vin de la serviciile speciale. Ele pur și simplu sunt puse pe masă, iar jurnalistul le traduce într-un limbaj omenesc pentru ca cetățenii să le înțeleagă. Noi avem probleme sociale, care uneori sunt camuflate, iar un exemplu este tragedia de la sfârșitul lunii noiembrie când a nins o singură zi.

Dacă noi am avea presă de nota șapte, atunci presa ar vui în așa fel încât ar zbura jumătate din Guvern, însă a zburat un băiat care este șeful Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112. Noi dacă aveam presă de nota șapte, zbura cealaltă jumătate de Guvern după tragedia din vară de la Aeroport. Noi dacă am avea presă măcar de nota șapte, invitații care vin la emisiunea mea ar pleca și la celelalte emisiuni, iar cei care sunt invitați la aceste emisiuni ar veni inclusiv la emisiunea mea”, declară Gheorghe Gonța.

Jurnalistul susține că, după acele ninsori, premierul și președintele țării nu ar fi trebuit să iasă și să mulțumească pompierilor și salvatorilor pentru că au intervenit în acea zi de ninsoare.

„Eu înțeleg că s-a întâmplat o tragedie, se întâmplă și pe la case mari, dar președintele și premierul nu ies a doua zi și le mulțumesc salvatorilor pentru că au depus un efort și au fost foarte bravi pentru că a nins o zi și au murit cinci oameni. Pentru asta se mulțumește? Nu, pentru asta se dă afară”, consideră Gonța.

Citeşte şi: Uniunea Europeană poate face R. Moldova mai puternică

Jurnalistul spune că nici presa din Statele Unite ale Americii nu este de nota zece, dar de un maxim nota opt, pentru că presa americană face campanie cui vrea ea, iar apoi vine în R. Moldova și dă lecții de democrație jurnaliștilor din țara noastră.

„Chiar și presa americană nu este pe nota zece, dar pe maximum un opt, pentru că ea susține pe față campania prezidențială a candidaților la șefia SUA. După care, această presă vine la Chișinău și ne învață pe noi democrație și cum presa să fie liberă, deși în SUA presa face campanie cui vrea ea și asta e ok la ea, iar dacă presa de la noi face asta deja este manipulare. Acum eu am o întrebare, normele democratice trebuie aplicate doar aici, dar nu și în țările astea care pretind a fi democratice? Aici e o disonanță, unde anume trebuie aplicată această democrație”, a conchis Gheorghe Gonța.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani Rata de participare la turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franţa a...

Caniculă extremă! Se anunță temperaturi de până la +40 de grade celsius

Caniculă extremă! Se anunță temperaturi de până la +40 de grade celsius Ne așteaptă temperaturi de foc săptămâna viitoare. Meteorologii anunță valori termice de până...

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro Escrocheria cunoscută sub numele de „Ruda implicată în accident” continuă să...

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.