O gherilă din Columbia cere garanţii din partea SUA pentru a semna pacea cu Bogota

Publicat:

Şeful negociatorilor Armatei de Eliberare Naţională din Columbia (ELN), ultima mişcare de gherilă columbiană, a cerut garanţii din partea Statelor Unite ale Americii (SUA) înainte de a părăsi Ecuadorul pentru o altă ţară garantă, ca urmare a deciziei neaşteptate a guvernului de la Quito de a nu mai găzdui convorbirile de pace cu ELN, relatează marţi AFP, potrivit agerpres.

Într-un interviu acordat agenţiei franceze de presă, Pablo Beltran a explicat preocupările ELN acum după ce Quito, sediul negocierilor de la începerea lor în februarie 2017, a renunţat la rolul său de garant şi de gazdă a dialogului care vizează încetarea confruntării armate din Columbia ce durează de peste 50 de ani.


Citeşte şi: Bilanţul atacului de la Toronto: 10 morţi şi 15 răniţi; atacatorul, un bărbat de 25 de ani din Toronto

Solicitarea de garanţii intervine într-un moment în care SUA caută să obţină extrădarea, pentru un presupus trafic de droguri, a unui fost negociator de pace al Forţelor Revoluţionare Armate din Columbia (FARC), puternica gherilă columbiană care a depus armele şi s-a transformat în partid politic, după ce a semnat un acord de pace istoric la sfârşitul lui 2016.

Referindu-se la activitatea desfăşurată la Quito, Beltran a afirmat că ea a fost ”foarte productivă şi foarte importantă”.

”Noi am redactat o scrisoare, cele două părţi (…), în care îi cerem guvernului ecuadorian să-şi reconsidere retragerea ca garant. Aceasta implică o întrerupere (a negocierilor). Am convenit să ne mutăm foarte repede, pentru a pierde cât mai puţin timp posibil (…) Sperăm să putem foarte repede să ne mutăm în ţara care va prelua cel de-al cincilea ciclu (de convorbiri). O parte a delegaţiei se deplasează în taberele noastre pentru consultări rapide şi cealaltă va rămâne în tranzit în Venezuela. Este o scurtă pauză de câteva zile”, a declarat Beltran.

În ce priveşte noul sediul al convorbirilor, reprezentantul ELN a precizat că el nu a fost încă stabilit, dar că celelalte cinci ţări garante (Brazilia, Chile, Cuba, Norvegia şi Venezuela) s-au oferit să fie noul sediu. ”Suntem în consultări cu guvernul pentru a decide în care din cele cinci ţări se va relua cel de-al cincilea ciclu de convorbiri”, a precizat Beltran.

Citeşte şi: 18 oameni au murit într-un incendiu provocat în China. Piromanul a fost arestat 

Întrebat ce garanţii cere din partea SUA, Beltran a declarat: ”Există un factor important, şi acela este apropierea cu Columbia. Cu cât sunt mai aproape, cu atât mai mulţi oameni pot interacţiona cu echipa de negociere. Acesta este un parametru decisiv. Altul: SUA au decis să meargă împotriva procesului de pace în Columbia. Prin urmare, indiferent de ţara unde se instalează masa negocierilor, trebuie să existe acolo garanţii juridice pentru delegaţia ELN, deoarece, fără aceste garanţii, nu va exista linişte pentru a purta negocieri”.

”Noi i-am trimis o scrisoare Procurorului general la Bogota, pentru a ne spune care sunt acuzaţiile reţinute împotriva noastră în Statele Unite, ce ar implica o viitoare extrădare a vreunui membru al delegaţiei ELN. Nu am primit răspuns”, a afirmat reprezentantul ELN.

”În plus, când zboară un avion în care se află delegaţia ELN, trebuie gestionată situaţia privind autorizaţiile de zbor, ţară cu ţară. SUA sunt specialiste în a intercepta avioane în plin zbor şi a spune ‘Veniţi să răspundeţi la o acuzaţie’, care până atunci nu era cunoscută nimănui”, a mai declarat Beltran. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.