X

Graffiti cu sicrie, evocând Ucraina, pe sediul Le Figaro din Paris; doi moldoveni, arestaţi

Graffiti cu sicrie, evocând Ucraina, pe sediul Le Figaro din Paris; doi moldoveni, arestaţi

Doi cetăţeni ai Republicii Moldova au fost reţinuţi în noaptea de miercuri spre joi în Franţa, fiind suspectaţi că au aplicat pe faţada cotidianului Le Figaro din Paris şase imagini cu sicrie şi cu referiri la Ucraina, informează AFP, citând surse apropiate dosarului.

Desenele, realizate cu şabloane şi vopsea roşie, erau însoţite de inscripţiile “Stop the Death, Mriya, Ucraina”. În ucraineană, “mriya” înseamnă “vis”. Şase imagini identice au fost descoperite joi dimineaţă pe faţada Agenţiei France-Presse (AFP) din Paris, nu departe de sediul Le Figaro, potrivit stiripesurse.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Potrivit primelor declaraţii, cei doi suspecţi, care deţineau paşapoarte ale Republicii Moldova, au declarat că au fost plătiţi cu aproximativ 100 de euro pentru aceasta, a adăugat una din sursele apropiate de dosar. “Au fost confiscate spray-uri şi şabloane”, a adăugat aceeaşi sursă.

În plus, marţi şi miercuri, graffitti realizate cu şabloane şi vopsea neagră, înfăţişând avioane Mirage în formă de sicriu cu inscripţia “Mirage pentru Ucraina”, au fost găsite în mai multe cartiere ale capitalei franceze, potrivit unei surse poliţieneşti.

Graffitti similare fuseseră descoperite lunea trecuta în faţa sediului AFP.

Aceste graffitti sunt ecoul mai multor altor cazuri recente din Franţa care au alimentat suspiciunile de interferenţă străină.

Trei tineri din Republica Moldova au fost inculpaţi săptămâna trecută, sub suspiciunea că ar fi autorii unor graffitti la Paris reprezentând sicrie cu inscripţia “Soldat francez în Ucraina”. Aceştia fuseseră arestaţi în apropierea unui minister din Paris, având asupra lor spray-uri şi şabloane.

La începutul lunii iunie, alţi trei bărbaţi de naţionalitate străină au fost suspectaţi că au depus sicrie la poalele Turnului Eiffel, dar ei nu au fost inculpaţi în mod oficial până în acest moment.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

În noaptea de 13 spre 14 mai, mâini roşii au fost, de asemenea, aplicate cu spray pe Memorialul Holocaustului din Paris, ceea ce a suscitat suspiciuni privind o legătură cu războiul din Fâşia Gaza şi a stârnit reacţii de indignare în întreaga ţară. Trei suspecţi sunt în continuare în libertate, iar anchetatorii privilegiază o pistă străină.

În octombrie, descoperirea unor graffitti cu steaua lui David – desenate cu spray – pe clădiri din regiunea pariziană a sugerat o legătură cu conflictul israeliano-palestinian. Dar acest caz, în care a fost arestat un cuplu de cetăţeni ai Republicii Moldova, a fost atribuit într-un final Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB) de către autorităţile franceze.

Tags: Moldovaparisucraina
Externe