Graţiat de şeic, britanicul acuzat de spionaj în EAU a fost pus în libertate

Publicat:

Emiratele Arabe Unite (EAU) l-au pus în libertate luni pe cetăţeanul britanic Matthew Hedges, imediat după graţierea sa printr-un decret prezidenţial, după ce miercurea trecută a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru spionaj, relatează Reuters, potrivit agepres.

Un oficial din Emirate a precizat că Hedges, aflat în închisoare din luna mai, a fost eliberat, nu se ştie însă deocamdată când va părăsi teritoriul EAU.


Vezi şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în centrul Istanbulului. Cel puţin trei oameni au murit!- FOTO/VIDEO

Matthew Hedges, în vârstă de 31 de ani şi doctorand la Universitatea Durham (nord-estul Marii Britanii), va putea pleca din ţară “imediat ce vor fi finalizate formalităţile”, a menţionat agenţia de presă oficială a Emiratelor, WAM.

Conform aceleiaşi agenţii, britanicul a fost graţiat alături de alţi peste 700 de deţinuţi, cu prilejul zilei naţionale a Emiratelor.

Arestat pe aeroportul din Dubai la 5 mai, Matthew Hedges a fost condamnat miercuri la închisoare pe viaţă de tribunalul federal din Abu Dhabi, pentru spionaj în folosul unei terţe ţări. Potrivit soţiei sale, Daniela Tejada, Matthew Hedges făcea cercetări asupra politicii externe şi interne a Emiratelor în materie de securitate după Primăvara Arabă din 2011. El a locuit în Emirate “mai mulţi ani”, înainte de a se întoarce în Marea Britanie în 2015, a afirmat ea.

Soţia sa a mai spus că britanicul a fost ţinut în izolare timp de peste cinci luni şi că dovezile prezentate împotriva sa constau în note din cercetările sale întreprinse pentru lucrarea de doctorat.

Citeşte şi: Apele Mării Negre dau în clocot! Ucraina şi Rusia sunt aproape de război

Ambasadorul EAU în Marea Britanie a contestat afirmaţia făcută de soţia cercetătorului în sensul că audierea acestuia de miercurea trecută a durat mai puţin de cinci minute, subliniind că nu a fost vorba de un “proces de paradă de cinci minute”.

Cu câteva minute înainte de anunţarea graţierii sale, un purtător de cuvânt al guvernului EAU a prezentat presei o înregistrare video în care Hedges ar fi mărturisit că lucrează pentru MI6 şi studiază ce sisteme militare cumpără Emiratele, dar înregistrarea este parţial inaudibilă şi însoţită de subtitluri care nu au putut fi verificate independent, menţionează Reuters. Purtătorul de cuvânt a mai spus că britanicul urmărea să colecteze informaţii asupra unor membri ai guvernului şi date economice legate de firme strategice şi îşi construise o reţea extinsă de contacte în timpul colaborării sale din trecut cu Institutul pentru analize militare din Golf şi Orientul Mijlociu (INEGMA).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.