Grecia are o închisoare specială pentru migranţii veniţi din Turcia

Publicat:

Grecia are un centru de detenţie ‘secret’ la frontiera cu Turcia, unde sunt încarceraţi înainte de expulzare migranţii sosiţi pe teritoriul său după decizia Turciei de a-şi deschide porţile, scrie cotidianul New York Times (NYT), în ediţia de miercuri, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Centrul extrajudiciar este una din cele câteva tactici pe care le utilizează Grecia pentru a împiedica o repetare a crizei migratorii din 2015’, afirmă NYT.


Citeşte şi: Un ministru britanic a fost infectat cu coronavirus

Cotidianul dă asigurări că existenţa centrului a fost confirmată prin intermediul imaginilor satelitare, după ce a intervievat un sirian expulzat în Turcia, care a relatat că fusese încarcerat în apropierea satului Poros, în nord-estul Greciei.

Solicitat de AFP, guvernul grec nu a oferit un răspuns. Atena a dezminţit constant că îi expulzează în Turcia pe migranţii arestaţi. O sursă guvernamentală elenă a dat asigurări săptămâna trecută că ‘nu există expulzări’. Guvernul ‘împiedică intrările, este cu totul altceva’, a declarat sursa pentru France Presse.

Jurnalişti ai agenţiei franceze au văzut de-a lungul frontierei soldaţi greci cu cagule care îmbarcau migranţi în vehicule militare sau chiar în furgonete fără plăcuţe de înmatriculare.

Mii de migranţi s-au îndreptat spre frontiera terestră delimitată de râul Evros după ce guvernul de la Ankara a anunţat la 28 ianuarie că îşi deschide porţile pentru toţi cei care vor să ajungă în Europa. Zeci dintre ei au reuşit să traverseze râul şi să intre pe teritoriul Greciei.

Citeşte şi: Consiliul de Securitate al ONU aprobă acordul între SUA şi talibani

Întrebat săptămâna trecută despre soarta migranţilor arestaţi pe teritoriul elen, ministrul migraţiilor a evitat să comenteze. Pe teren, poliţiştii şi militarii au refuzat în mod sistematic să precizeze destinaţia persoanelor reţinute.

Cu toate acestea, localnici şi persoane care au petrecut un timp la frontieră săptămâna trecută au confirmat această practică ilegală de expulzare.

Altădată ‘armata ne cerea să ducem migranţii de partea cealaltă (a frontierei). Acum fac acest lucru ei înşişi’, a relatat un localnic, sub rezerva anonimatului. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.