Grecia. Centru-stânga încearcă să se unească cu ocazia alegerilor primare

Publicat:

Fofi Gennimata (foto), şefa PASOK (socialişti), a câştigat în weekend primul tur al alegerilor primare care îl va desemna pe preşedintele noului partid grec de centru-stânga “Coaliţia Democratică”, pe care l-a impulsionat deja, relatează luni AFP, potrivit agerpres.

În vârstă de 52 de ani, Fofi Gennimata, fiica unui fost ministru al PASOK în anii ’80, conduce partidul de la începutul anului 2015. Ea a obţinut duminică 42,76% din voturile a peste 200.000 de alegători, într-o confruntare cu zece adversari, potrivit rezultatelor publicate luni.


“Unindu-ne, putem aduce o nouă schimbare”, a declarat ea.

Scopul acestor alegeri primare este de a consolida centru-stânga înaintea viitoarelor alegeri generale prevăzute, teoretic, în 2019.

“Coaliţia Democratică”, apărută în august 2015 în perspectiva alegerilor legislative organizate atunci în septembrie şi care reuneşte în jurul PASOK mici partide de centru-stânga, este a treia formaţiune în prezent, după SYRIZA, partidul de stânga al prim-ministrului Alexis Tsipras, şi Noua Democraţie (ND, dreapta).

Fofi Gennimata se va confrunta duminica viitoare cu eurodeputatul Nikos Androulakis, 38 de ani, care reprezintă noua generaţie a PASOK şi a obţinut 25,38% din voturi.

Foarte slăbit în ultimii ani din cauza crizei, PASOK a condus scena politica greacă timp de 40 de ani în alternanţă cu Noua Democraţie, şi în coaliţie din 2012 până la începutul anului 2015.

În ianuarie 2015, cele două partide tradiţionale au fost învinse de SYRIZA, fiind văzute ca responsabile pentru dezastrul economic din Grecia şi pentru impunerea austerităţii după semnarea a două împrumuturi internaţionale în 2010 şi 2012.

SYRIZA, căreia i s-au alăturat mulţi deputaţi socialişti, a profitat atunci de disperarea electoratului pentru a câştiga alegerile legislative din ianuarie, apoi din nou parlamentarele anticipate din septembrie 2015, în ciuda semnării în vară de către guvernul de stânga a unui al treilea împrumut şi a continuării austerităţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.