X

Grecia sarbătorește Paştele ortodox după ‘calvarul’ unui deceniu de criză

Premierul grec Alexis Tsipras a folosit metafora Învierii în mesajul său de Paşti pentru a-şi exprima optimismul faţă de Grecia ieşită din “calvarul” planurilor de salvare, potrivit AFP, scrie Agerpres.

“Paştele, cea mai mare sărbătoare a ortodoxiei, zi care simbolizează pentru toţi victoria Luminii împotriva tenebrelor, a Justiţiei împotriva nedreptăţii, a Iubirii împotriva sectarismului, poate fi în acest an o zi a certitudinii pentru un viitor mai bun”, a declarat Tsipras sâmbătă în mesajul său.

Citește și : Alegeri anticipate în Spania duminică: Premierul Pedro Sanchez este considerat favorit

“Putem în sfârşit să fim optimişti după toţi aceşti ani dificili. Calvarul programelor de salvare a rămas în urmă”, a continuat preşedintele Syriza, un partid al stângii radicale care a evoluat spre centru-stânga.

Ieşind oficial din programul de ajutoare internaţionale în august 2018, Grecia rămâne totuşi sub supraveghere întărită a creditorilor săi.

Timp de aproape un deceniu de criză pentru a achita datoria publică pe care pieţele erau reticente să o finanţeze, ţara pierduse un sfert din Produsul Intern Brut (PIB) şi intrase într-o recesiune inedită.

Creşterea economică trebuia să ajungă la 2,4% în 2019 după 2,1% estimată pentru 2018, potrivit prognozelor Fondului Monetar Internaţional (FMI). Bugetul grec prevede o creştere de 2,5% pentru 2019.

Paştele este sărbătoarea religioasă cea mai importantă în Grecia, unde 90% din populaţia este ortodoxă.

Citește și : Un mort şi trei răniţi într-o sinagogă în California

Centrul oraşelor erau pustii în timpul weekendului, în timp ce milioane de greci reveneau în localităţile de origine şi în insulele lor natale pentru a se reuni în familie duminică în jurul tradiţionalei fripturi de miel, punând capăt postului de 40 de zile.

Tags: Alexis TsiprascrizaFMIgreciaPIBSyriza
Categorii: Diaspora