Gripa aviară a ajuns până la ‘capătul lumii’

Publicat:

Gripa aviară a ajuns până la ‘capătul lumii’

Un tip mortal de gripă aviară a fost confirmat pentru prima dată în Antarctica, au anunţat oamenii de ştiinţă, ceea ce reprezintă un risc potenţial pentru uriaşele colonii de pinguini din regiunea sudică, transmite Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

“Această descoperire demonstrează în premieră că virusul gripei aviare înalt patogene a ajuns în Antarctica, în pofida distanţei şi a barierelor naturale ce o separă de alte continente”, a declarat duminică Consiliul Superior de Investigaţii Ştiinţifice (CSIC) din Spania.


Citeşte şi: Macron NU exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina – Stiripesurse.md

Prezenţa virusului a fost confirmată la 24 februarie în probe prelevate de la păsări marine skua moarte, găsite de oamenii de ştiinţă argentinieni în apropierea bazei antarctice Primavera, a precizat CSIC.

Cazul confirmat în Peninsula Antarctică, survenit după cazuri înregistrate pe insulele din apropiere, inclusiv în rândul pinguinilor gentoo, subliniază riscul la care sunt expuse coloniile din regiune în faţa gripei aviare H5N1, care a decimat în ultimele luni populaţii de păsări din întreaga lume.

Gripa aviară a ajuns până la ‘capătul lumii’

“Analizele au arătat în mod concludent că păsările erau infectate cu subtipul H5 al gripei aviare şi cel puţin una dintre păsările moarte avea virusul înalt patogen al gripei aviare”, a notat CSIC într-un comunicat.

Institutul Antarctic din Argentina a declarat luni că ţara din America de Sud a colaborat cu cercetătorii spanioli la testarea probelor prelevate de la păsări moarte, găsite la începutul acestui an în apropierea bazei argentiniene, analize care au confirmat prezenţa virusului.

Sute de mii de pinguini se adună în colonii foarte unite în Antarctica şi pe insulele din apropiere, ceea ce ar putea permite răspândirea cu uşurinţă a virusului mortal.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un chinez a demontat şi furat peste 20 de aparate de aer condiţionat pentru a le vinde

Un chinez a demontat şi furat peste 20 de aparate de aer condiţionat pentru a le vinde Căldura din timpul verii a determinat un bărbat...

Numărul cazurilor de leptospiroză continuă să crească în Filipine, depăşind pragul de 2.000

Numărul cazurilor de leptospiroză continuă să crească în Filipine, depăşind pragul de 2.000 Departamentul de Sănătate din Filipine (DOH) a anunţat marţi că numărul cazurilor...

Australia cântăreşte tacticile pentru reducerea numărului de crocodili

Australia cântăreşte tacticile pentru reducerea numărului de crocodili Un crocodil de apă sărată, galben-verzui cu pete maronii, stă în mare parte scufundat în apele noroioase...

Un festival techno din Spania introduce teste pentru detectarea băuturilor în care se introduc substanţe psihoactive

Un festival techno din Spania introduce teste pentru detectarea băuturilor în care se introduc substanţe psihoactive Un festival de muzică electronică ce se desfăşoară pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.