Macron NU exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina

Publicat:

Macron NU exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui “exclusă” în viitor, considerând totuşi că, în această etapă, “nu există un consens” pentru această ipoteză, transmite AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat şi aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a explicat preşedintele francez la finalul unei conferinţe internaţionale în sprijinul Ucrainei.


Preşedintele Emmanuel Macron nu a dorit să ofere mai multe detalii despre poziţia Franţei în această problemă, invocând o “ambiguitate strategică, pe care o asum”. Dar “nu am spus absolut deloc că Franţa nu este favorabilă”, a avertizat el.”Nu voi elimina ambiguitatea dezbaterilor din această seară dând nume. Spun că a fost menţionată printre opţiuni”, a adăugat el.

Macron NU exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina

Această opţiune nu a fost menţionată anterior de Franţa.

Chestionat la finalul întâlnirii de la Palatul Elysée, premierul olandez Mark Rutte a asigurat că această problemă a trimiterii de trupe terestre în Ucraina nu a fost pe ordinea de zi.

“Mulţi oameni care astăzi spun “niciodată, niciodată” sunt aceiaşi oameni care au spus “niciodată tancuri, niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acţiune” în urmă cu doi ani”, a continuat totuşi Emmanuel Macron.”Să avem modestia să constatăm că am întârziat adesea cu şase până la 12 luni. Acesta a fost obiectivul discuţiei din această seară: totul este posibil dacă este util să ne atingem obiectivul”.

Preşedintele francez a reamintit, totuşi, că aliaţii Ucrainei “nu sunt în război cu poporul rus”, dar că “pur şi simplu nu vor să îi lase să câştige în Ucraina”.

Totodată, preşedintele francez a anunţat că aliaţii Ucrainei vor crea o coaliţie pentru a livra Ucrainei rachete cu rază medie şi lungă de acţiune.

Macron NU exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina

S-a decis “crearea unei coaliţii pentru lovituri la distanţă şi, prin urmare, rachete şi bombe cu rază medie şi lungă de acţiune”, a anunţat Emmanuel Macron la încheierea conferinţei.

Emmanuel Macron a enumerat cinci “categorii de acţiuni” asupra cărora există consens: apărarea cibernetică; coproducţia de arme, capacităţi militare şi muniţii în Ucraina; apărarea ţărilor direct ameninţate de ofensiva din Ucraina, precum R. Moldova;”capacitatea de a sprijini Ucraina la graniţa cu Belarus cu forţe nemilitare” şi operaţiuni de deminare.

“Suntem convinşi că înfrângerea Rusiei este esenţială pentru securitatea şi stabilitatea în Europa”, a subliniat şeful statului francez. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sanchez, acuzat de Israel că ”incită la genocidul evreiesc”, lăudat pentru curaj de Autoritatea Palestiniană

Sanchez, acuzat de Israel că ''incită la genocidul evreiesc'', lăudat pentru curaj de Autoritatea Palestiniană Ministrul de externe israelian Israel Katz l-a acuzat marţi pe...

Încă o parohie a trecut la Mitropolia Basarabiei

Încă o parohie a trecut la Mitropolia Basarabiei Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, a trecut la Mitropolia Basarabiei, scrie Radio...

Ucraina şi Belgia au semnat un acord de securitate bilateral, ce include livrarea către Kiev a 30 de avioane F-16

Ucraina şi Belgia au semnat un acord de securitate bilateral, include livrarea către Kiev a 30 de avioane F-16 Ucraina şi Belgia au semnat marţi...

PDCM a semnat Pactul pentru Europa la inițiativa colegilor din Platforma DA

PDCM a semnat Pactul pentru Europa la inițiativa colegilor din Platforma DA Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) a semnat Pactul pentru Europa, anunță liderul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.