Grosu: Rezultatul referendumului privind aderarea la UE va stipulat în Constituție automat

Publicat:

Grosu: Rezultatul referendumului privind aderarea la UE va stipulat în Legea Supremă automat

Rezultatul referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană (UE) inițiat de președinta Maia Sandu la sfârșitul anului trecut va stipulat în Legea Supremă automat, fără să treacă printr-un vot suplimentar în forul Legislativ. Declarația a fost făcută de speakerul Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Realitatea te privește”, de la Rlive. Președintele Parlamentului susține că nu este nevoie ca deputații să valideze ceea ce au hotărât oamenii.  

„Noi considerăm și este și opinia colegilor juriști – în general, alegerile, referendumul, este momentul suprem al democrației. Direct. Dacă cetățenii votează prin vot direct, participă la alegeri și decid, nu văd care este necesitatea prin vot indirect, pentru că noi ar trebui să votăm suplimentar ceea ce ar vota cetățenii. Noi, care suntem câți, 100… și cum, 67 din aceștia 100 să valideze ceea ce au hotărât cetățenii? Referendumul este constituțional, trebuie să fie pragul de participare, numărul de voturi exprimate și atunci ceea ce votează cetățenii să se regăsească în textul Constituției”, a declarat Igor Grosu, potrivit newsmaker.md.


Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

Speakerul Parlamentului susține că după ce Curtea Constituțională va valida rezultatul plebiscitului, acesta va fi înserat în Constituție. „Atât.  Asta este procedura. Noi așteptăm acum decizia CC, o să vedem ce ne spune și vom acționa în consecință”, a mai explicat politicianul.

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu, și ar urma să se desfășoare în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Pe 8 aprilie, prima versiune a proiectului de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, în vederea introducerii parcursului european în legea supremă, a fost făcut publică. În aceeași zi, documentul a fost supus consultărilor publice, la Parlament. Autorii au propus completarea preambulului Constituției cu două aliniate noi, precum și a textului legii supreme.

Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

O zi mai târziu, pe 9 aprilie, președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a anunțat că va transmite propunerea de inițiere a referendumului pentru revizuirea Constituției Curții Constituționale. Înalta Curte are la dispoziție zece zile să se expună.

De menționat că referendumul ar putea avea loc pe data de 20 octombrie 2024. Cel puțin asta reiese din sesizarea depusă de deputații partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) la Curtea Constituțională pe 9 aprilie. Cetățenii ar urma să fie întrebați, în cadrul scrutinului: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia Şoarecele oldfield are un tip unic de celulă suprarenală, care produce hormonul 20⍺-OHP, necunoscut până acum la şoareci. Hormonul...

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat Banca americană de investiții Goldman Sachs intră pe piața împrumuturilor pentru fondurile de capital...

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate Fiica lui Ari Boulogne, a cărui paternitate Alain Delon nu a...

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele Atacantul francez Kylian Mbappe a cumpărat, în cadrul unei licitaţii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.