Gruparea Stat Islamic a cucerit o localitate în sudul Siriei (OSDO)

Publicat:

Jihadişti afiliaţi grupării Stat Islamic (EI) au cucerit o localitate în sudul Siriei după lupte cu rebelii care au făcut aproape 30 de morţi, a anunţat joi un ONG, transmite France Presse, conform agerpres.

Localitatea Heet din provincia Deraa, în apropiere de graniţa cu Iordania şi de linia de demarcaţie de pe Platoul Golan, ocupat în cea mai mare parte de Israel, a fost cucerit de SI în noaptea de miercuri spre joi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).


Citește și : Brexit: Libertate de mişcare pentru studenţi şi muncitori din Marea Britanie în UE şi viceversa (raport)

Rebelii, care ocupau această localitate, au acceptat recent, în cadrul unui aşa-numit acord de “reconciliere” cu regimul, ca ea să treacă sub controlul său, dar forţele guvernamentale nu au fost desfăşurate acolo.

Miercuri, Heet a fost ţinta unei ofensive lansate de Armata Khaled ben al-Walid, un mic grup jihadist cu baza în sud-vestul provinciei şi care a jurat credinţă SI în 2016.

“După lupte violente, Armata Khaled ben al-Walid a luat controlul asupra Heet, în ciuda raidurilor efectuate de aviaţia regimului şi aliatul său rus”, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Violenţele au făcut de miercuri 28 de morţi: 16 combatanţi rebeli şi 12 jihadişti, potrivit OSDO.

Acordurile aşa-numite “de reconciliere”, negociate de aliatul rus al regimului, sunt mai degrabă o capitulare a rebelilor.

Potrivit OSDO, puterea controlează acum aproape 80% din provincia Deraa, unde forţele regimului au lansat o ofensivă la 19 iunie pentru a recăpăta controlul asupra sectoarelor aflate în mâinile rebelilor.

Citește și : UE rebuie să fie ”foarte, foarte atentă” în legătură cu imigraţia, deoarece ea ”pune stăpânire pe Europa” (Trump)

Aceste acorduri au intrat primă dată în vigoare în estul provinciei înainte de a fi aplicate în vest. Dar acest proces nu a început încă în cartierele insurgente din Deraa, centrul administrativ al provinciei.

Mass-media de stat siriene au confirmat miercuri că acordul ar fi pus în aplicare în oraş.

Iniţiativa prevede mai ales abandonarea de către combatanţi a artileriei lor grele şi mijlocii, potrivit agenţiei oficiale Sana.

Cu sprijinul militar al aliaţilor săi rus şi iranian, regimul Assad a recăpătat controlul a peste 60% din ţară, devastată şi fragmentată de un război ce a făcut mai mult de 350.000 de morţi începând din 2011.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.