Grupări pro-Iran din Irak salută anunţul privind ‘sfârşitul misiunii de luptă’ americane

Publicat:

O parte a puternicelor grupări pro-Iran din Irak, care reclamă plecarea militarilor străini din ţară, au salutat marţi anunţul Washingtonul despre sfârşitul ‘misiunii de luptă’ americane din Irak, transmite AFP, potrivit agerpres.  

‘Considerăm că este vorba despre o etapă pozitivă către suveranitatea totală a Irakului’, a declarat într-un comunicat Alianţa Cuceririi, aripa politică a coaliţiei grupărilor pro-Iran. ‘Sperăm că aceasta se va concretiza în teren’, a adăugat Alianţa.


Citește și : Medicii avertizează că pandemia ‘a scăpat din nou de sub control’ în Turcia

Preşedintele american Joe Biden a anunţat luni, alături de prim-ministrul irakian Mustafa al-Kazimi, aflat într-o vizită la Washington, o ‘nouă fază’ a prezenţei militare americane în Irak. Aceasta înseamnă sfârşitul oricărei ‘misiuni de luptă’ până la finalul anului şi o prezenţă axată exclusiv pe formarea trupelor irakiene şi schimbul de informaţii.

Acest anunţ nu ar trebui să implice o schimbare majoră, întrucât cei în jur de 2.500 de militari americani încă desfăşuraţi în Irak au deja în mod oficial rol de formatori şi de consilieri.

Anunţul a părut însă să satisfacă mai multe grupări, Brigăzile Imamului Ali salutând ‘sfârşitul prezenţei străine’ şi ‘mulţumind guvernului care şi-a îndeplinit promisiunile’.

Grupările cele mai radicale nu au reacţionat deocamdată.

Pentru Kazimi, acest anunţ, chiar şi simbolic, era de o importanţă crucială pentru a reduce presiunea facţiunilor pro-Iran, cărora le-au fost atribuite în jur de 50 de atacuri împotriva intereselor americane în Irak de la începutul anului.

Citește și : Vaccin sau test obligatoriu pentru funcţionarii municipali din New York

De altfel, influentul lider şiit Moqtada al-Sadr a salutat anunţul de la Washington şi le-a mulţumit ‘rezistenţei irakiene’ şi lui Kazimi.

Preşedintele irakian Barham Saleh a apreciat, la rândul său, pe Twitter rezultatele ‘dialogului strategic’ între Washington şi Bagdad, ‘importante pentru întărirea stabilităţii şi suveranităţii irakiene’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.