X

Grupul Cetățenesc pentru Reîntregirea Țării: Referendumul nu va fi validat

Grupul Cetățenesc pentru Reîntregirea Țării: Referendumul nu va fi validat

Reprezentanții Grupului Cetățenesc pentru Reîntregirea Țării au declarat că legea propusă la referendumul republican constituțional din 20 octombrie necesită un vot „DA” de la 50%+1 din toți cetățenii cu drept de vot pentru a fi validată.

Într-o scrisoare adresată conducerii țării, președintei Curții Constituționale, ambasadorului UE și ambasadorului României, aceștia au subliniat că prezența ridicată la vot este necesară deoarece este vorba de o lege constituțională care vizează modificarea dispozițiilor privind suveranitatea statului.

În cadrul unei conferințe de presă organizate la IPN, Andrei Groza, conferențiar universitar, a afirmat că majoritatea cetățenilor nu cunosc cerințele necesare pentru ca referendumul să fie validat și a sugerat că autoritățile nu comunică aceste informații în mod intenționat. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, sunt înscriși 3,3 milioane de votanți în listele electorale, ceea ce înseamnă că 1,65 milioane de cetățeni ar trebui să voteze „pro” pentru ca modificarea Constituției să fie adoptată.

Vasile Nastas, președintele Consiliului Național al Asociațiilor Obștești „Pentru Neam și Țară”, a criticat lipsa de informare a populației cu privire la acest referendum și a subliniat că mulți cetățeni nu vor participa din cauza confuziei generale.

Grupul Cetățenesc pentru Reîntregirea Țării a cerut autorităților, precum și ambasadorilor UE și României, să monitorizeze atent situația pentru a preveni posibile încălcări ale Constituției. De asemenea, aceștia și-au exprimat îndoiala că Uniunea Europeană va accepta o astfel de modalitate de integrare a Republicii Moldova în Comunitatea Europeană.

 

Tags: Grupul Cetățenescnu va fiReîntregirea Țării: Referendumulvalidat
Categorii: PoliticăȘtirile zilei