X

Guterres aduce un omagiu personalului ONU ucis în războiul din Gaza

Guterres aduce un omagiu personalului ONU ucis în războiul din Gaza

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a adus un omagiu personalului ONU ucis în războiul din Gaza, informează sâmbătă agenţia DPA.

“136 dintre colegii noştri în Gaza au fost ucişi în 75 de zile – ceva ce nu am văzut niciodată în istoria ONU”, a scris Guterres sâmbătă pe platforma online X, fostă Twitter. “Majoritatea personalului nostru a fost forţat să-şi lase casele”, a adăugat el, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Uniunea Europeană poate face R. Moldova mai puternică

“Le aduc un omagiu & şi miilor de lucrători umanitari care îşi riscă viaţă în timp ce sprijină civilii din Gaza”, a scris Guterres.

Într-o altă postare, Guterres a criticat încă o dată acţiunile Israelului în conflict. “Modul în care Israelul conduce această ofensivă creează obstacole masive în distribuirea ajutorului umanitar în interiorul Gazei”, a scris el.

Pentru a aduce în mod eficient ajutor umanitar în Gaza, este nevoie de securitate şi personal care să poată lucra în siguranţă, a notat el.

După zile de dispute, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie vineri cerând creşterea ajutorului umanitar pentru aproximativ 2 milioane de persoane aflate în nevoie în Fâşia Gaza. Cu toate acestea, cel mai puternic organism al ONU a adoptat un text de compromis la New York fără a cere un armistiţiu imediat la care a sperat Guterres, notează DPA.

Citeşte şi: Consiliul de Securitate al ONU ‘cere’ într-o rezoluţie un ajutor umanitar ‘la scară mare’ în Fâşia Gaza

Războiul din Gaza a fost declanşat de cel mai grav masacru din istoria Israelului, comis de terorişti din mişcarea militantă palestiniană Hamas şi alte grupuri extremiste în Israel la 7 octombrie. Israelul a răspuns cu lovituri aeriene masive asupra Fâşiei Gaza şi a început o ofensivă terestră la sfârşitul lunii octombrie.

Având în vedere situaţia umanitară catastrofală din zona de coastă aflată sub blocadă, Israelul a intrat recent sub presiune internaţională crescândă.

Tags: GazaGuterresnew yorkONUrazboi
Externe