Guterres: Un ‘protectorat’ al ONU în Fâşia Gaza după război nu ar fi o soluţie

Publicat:

Un “protectorat” al ONU în Fâşia Gaza după război nu ar fi o soluţie, a apreciat luni secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, pledând pentru o “tranziţie” care să implice mai mulţi actori, în special SUA şi ţările arabe, transmite France Presse.

“Este important să putem transforma această tragedie într-o oportunitate şi pentru ca aceasta să devină posibil este esenţial ca după război să ne îndreptăm în mod decisiv şi ireversibil către o soluţie cu două state”, a declarat Antonio Guterres în faţa presei.


Citeşte şi: Nemerenco îl face de ocară pe medicul şpăgar din Bălţi

Aceasta necesită o “Autoritate Palestiniană întărită care să-şi asume responsabilitatea pentru Gaza”, a apreciat el. Dar “Autoritatea Palestiniană nu poate să intre în Gaza pe tancuri israeliene”, “comunitatea internaţională trebuie să ia în considerare o perioadă de tranziţie”, a subliniat secretarul general al Naţiunilor Unite.

“Nu cred că un protectorat al ONU în Fâşia Gaza este soluţia. Cred că avem nevoie de o abordare cu mai mulţi actori, în care să coopereze diferite ţări, diferite entităţi”, a indicat Guterres, evocând printre aceşti actori SUA, “garantul” securităţii Israelului, precum şi ţările arabe din regiune, “esenţiale” pentru palestinieni.

“Toată lumea trebuie să se unească pentru a crea condiţiile pentru o tranziţie care să permită unei Autorităţi Palestiniene întărite să-şi asume responsabilitatea pentru Gaza”, a insistat secretarul general al Naţiunilor Unite.

Pe de altă paete, Guterres a denunţat din nou “încălcările dreptului internaţional umanitar şi încălcările protecţiei civililor în Gaza”.

În fiecare an, secretarul general al ONU îşi publică “lista ruşinii” privind încălcările drepturilor copiilor în conflicte, iar absenţa Israelului de pe această listă este criticată de organizaţiile din domeniul apărării drepturilor omului.

Fără să spună dacă această situaţie s-ar putea schimba, Antonio Guterres a comparat numărul de copii ucişi în decurs de câteva săptămâni în Gaza cu numărul de copii ucişi în alte conflicte ale căror părţi se află pe lista sa neagră.

“Am prezentat şapte rapoarte, iar în aceste şapte rapoarte, numărul cel mai mare de copii ucişi într-un an de către un actor i-a vizat pe talibani în 2017-2018, pe locul secund situându-se guvernul sirian şi aliaţii săi, cu un număr de 700” de copii ucişi într-un an, a afirmat el.

Citeşte şi: Slusari vede tot mai limpede: ‘Situația politică este tot mai clară’

“Fără a intra în discuţii despre exactitatea cifrelor publicate de autorităţile de facto din Gaza (gruparea islamistă Hamas), ceea ce este clar e că, în decurs de câteva săptămâni, mii de copii au fost ucişi”, a declarat Guterres, menţionând un număr “fără precedent” de decese civile într-un conflict de la sosirea sa la conducerea ONU, în ianuarie 2017.

CITESTE SI

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova Parlamentul României va dezbate și adopta, în ședința de astăzi, 28 noiembrie, o rezoluție...

Igor Dodon vrea să renunțe la mandatul său din CMC

Igor Dodon vrea să renunțe la mandatul său din CMC Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, nu exclude că va renunța la mandatul său...

Un bărbat din Fălești a fost condamnat la închisoare

Un bărbat din Fălești a fost condamnat la închisoare Un bărbat de 55 de ani a fost condamnat la închisoare pentru un an și jumătate,...

Membrii CSM vor fi aleși până în primăvara lui 2024

Membrii CSM vor fi aleși până în primăvara lui 2024 Toți membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor fi aleși până la începutul primăverii 2024....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.