X

Guţul, din nou în faţa magistraților

Guţul, din nou în faţa magistraților

Başcanul UTA Găgăuzia, Evghenia Guţul, a fost astăzi din nou în faţa judecătorilor la procesul în care este acuzată că a acceptat bani de la gruparea infractională condusă de condamnatul fugar Ilan Şor. Şedinţa a fost întreruptă pentru că Evghenia Guțul nu ar fi reuşit să citească rechizitoriu in limba română și a cerut, din nou, o traducere în limba rusă.

Ca de obicei, Evghenia Guţul şi-a adus zeci de simpatizanţi în faţa Judecătoriei de la Buiucani. Ea nu își recunoaște vina și invocă ingerințe politice, potrivit tvrmoldova.md.

Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

EVGHENIA GUŢUL, başcan, UTA Găgăuzia: „Noi știm foarte bine că este un dosar penal fabricat. Noi ştim bine la comanda cui. De aceea, eu sunt sigură că, în acest process, va fi pus punct, iar pe mine mă vor îndreptăţi, deoarece sunt nevinovată pentru ceea ce mi se încriminează”.

În dosar e vizată şi o secretară a fostului Partid Politic “Șor”.

„ – Cum comentaţi acuzaţiile? – Nu am comentarii şi nu comentez”.

GHENADIE EPURE, procuror de caz: „Partea apărării a avut suficient timp ca să facă cunoştinţă cu materialele cauzei. Mai mult ca atât că instanţa le-a atribuit şi oferit o lună de zile, din 30 aprilie până la data de astăzi ca să studieze materialele cauzei”.

Avocaţii başcanului Autonomiei Găgăuziei continuă să tergiverseze judecata și au cerut ca şedinţa să fie amânată pentru că unul dintre apărători este bolnav. Cererea a fost respinsă. Tot ei au cerut instanţei să anuleze ordonanța prin care dosarul de învinuire a bașcanului și a unei secretare a fostului Partid Politic “Şor” a fost separat de dosarul inițial în care figurează 65 de persoane.

SERGIU MORARU, avocatul Evgheniei Guţul: „Asta nu este nici legal şi este vădit abuziv. De ce face acest lucru? În primul rând, doreşte condamnarea anumitor persoane, pe dânsul nu-l interesează să afle adevărul, nu vrea să cunoască adevărul. Cum poţi să trimiţi în judecată pe complice fără autor. Este un absurd”.

Procurorii susţin că aceast demers este neîntemeiat şi a solicitat instanţei să-l respingă.

GHENADIE EPURE, procuror de caz: „Codul de procedură penală permite procurorului ca să disjungă cauza penală în privinţa inculpaţilor atunci când împrejurările o cer şi nu se răsfrânge negativ asupra celorlalţi învinuiţi din cadrul urmăririi penale. O strategie de a duce în eroare opinia publică”.

Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

Magistraţii vor lua o decizie la următoarele şedinţe și i-a dat termen de o săptămână başcanului UTA Găgăuzia pentru a face cunoştinţă cu dosarul tradus în limba rusă. Evghenia Guţul este învinuită de săvârșirea a două infracțiuni de acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat. Ea riscă până la 7 ani de inchisoare.

 

Tags: GagauziaGuțulIlan Şor
Politică