X

Guvernul, despre deepfake: Fiți foarte atenți la mesajele pe care le vizualizați

Guvernul a sesizat Meta despre deepfake-ul cu Maia Sandu apărut pe Facebook și sponsorizat de grupul „Moldova Prietenoasă”. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a menționat că specialiștii deja au analizat imaginile false și au constatat că deepfake-ul a fost creat prin intermediul inteligenței artificiale.

„Vreau să atrag atenția publicului să fie foarte atent la materialele video, dar și audio pe care le accesează pe surse care nu sunt credibile. În spațiul public, și colegii jurnaliști, dar și specialiștii în combaterea dezinformării au analizat un deepfake în care, de exemplu, șefa statului a transmis un mesaj care din start era fals.

Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

Acest video s-a răspândit pe mai multe platforme și rețele sociale. La etapa actuală, inteligența artificială permite crearea de conținut care nu corespunde realității. Prin urmare, fiți foarte atenți la mesajele pe care le vizualizați, videourile, dar și conținutul audio care este plasat, de obicei, pe pagini obscure, pagini care au fost recent create, pagini la care nu sunt clare originea și apartenența acestora.

Ajutați întreaga țară să scape de aceste falsuri prin două modalități simple. Dacă vedeți pe rețelele de socializare, raportați-le la respectiva rețea. Totodată, în cazul radio sau TV există mecanismul de sesizare a Consiliului Audiovizualului.

Noi avem contacte de lucru, la nivel de autorități, cu responsabilii pe regiune de la Meta, cărora le semnalăm cazuri cum este cel menționat.

Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

Vom continua să luăm măsuri pentru a proteja spațiul digital, inclusiv al țării noastre”, a declarat Vodă.

Tags: deepfakeguverninteligenţă artificialăMaia Sandu
Categorii: PoliticăȘtirile zilei