Guvernul german pregăteşte un sistem pe puncte pentru a atrage forţă de muncă din afara UE

Publicat:

Guvernul german a aprobat miercuri un cadru legislativ pentru instituirea unui sistem pe puncte, inspirat de modelul canadian, pentru a atrage forţă de muncă din afara Uniunii Europene, pe o piaţă confruntată cu deficit de mână de lucru, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.  

Conform documentului publicat după şedinţa de guvern, cetăţenii din afara Uniunii Europene ce dispun de un ‘bun potenţial’ trebuie să poată sta în Germania pentru a căuta un loc de muncă.


Citește și:  Ungaria riscă să rămână FĂRĂ miliardele de euro de la Bruxelles

Un cetăţean străin care vorbeşte germana, are experienţă în meserii cu deficit de forţă de muncă – în domeniul medical, dar şi în gastronomie sau IT, spre exemplu – ar trebui să poată locui în Germania timp de până la un an pentru a căuta de lucru şi a fi angajat de probă.

‘Trebuie să atragem lucrători specializaţi şi să acceptăm imigraţia’, a subliniat ministrul muncii, Hubertus Heil.

Ministerul său se va ocupa de elaborarea noii ‘legi pentru imigraţia de forţă de muncă specializată’, ce va fi prezentată în lunile următoare.

Germania, cea mai mare economie europeană, se confruntă, ca şi multe alte ţări occidentale, cu un deficit de lucrători în anumite sectoare.

În plus, îmbătrânirea demografică îi ameninţă potenţialul de creştere în anii ce vin, consideră experţii.

Citește și: Lukoil îşi va reorienta exporturile de petrol spre conducta CPC

Berlinul vrea de asemenea să atragă străini să vină la studii în Germania. ‘Vrem să ne unim forţele pentru ca oamenii să vrea să vină la noi ca să trăiască şi muncească’, a declarat secretarul de stat pentru migraţie şi integrare, Reem Alabali-Radovan.

Patronatul german a salutat acest proiect de reformă. ‘Din punctul de vedere al companiilor, acesta este drumul ce trebuie urmat’, a afirmat Achim Dercks, director adjunct al Federaţiei germane a camerelor de comerţ şi industrie (DIHK).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.