Guvernul israelian anunţă închiderea Al-Jazeera în statul evreu

Publicat:

Guvernul israelian anunţă închiderea Al-Jazeera în statul evreu

Guvernul israelian a “decis în unanimitate” că postul qatarez Al-Jazeera va fi “închis în Israel”, a anunţat premierul Benyamin Netanyahu într-un mesaj pe X, fără a da mai multe detalii despre măsurile luate.

Ministrul israelian al Comunicaţiilor, Shlomo Karhi, a declarat pe X că a “semnat imediat ordonanţa împotriva Al-Jazeera”, care “intră în vigoare imediat”. El a adăugat că s-a asigurat că Al-Jazeera “nu mai poate opera din Israel” şi a acuzat canalul că “ameninţă securitatea” ţării, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Karhi a ordonat, de asemenea, confiscarea echipamentelor de emisie ale Al Jazeera “folosite pentru a furniza conţinutul canalului”, inclusiv echipamente de editare, camere, microfoane, servere şi laptopuri, precum şi echipamente de transmisie wireless şi câteva telefoane mobile.

Decizia escaladează disputa de lungă durată dintre Israel şi Al Jazeera. De asemenea, aceasta ameninţă să sporească tensiunile cu Qatar, care finanţează reţeaua media, într-un moment în care Doha joacă un rol cheie în eforturile de mediere pentru a opri războiul din Gaza.

Israelul are de mult timp o relaţie dificilă cu Al Jazeera, pe care o acuză de părtinire împotriva sa şi de colaborare cu Hamas. Reţeaua cu sediul în Qatar a respins în mod repetat acuzaţiile.

Al Jazeera este una dintre puţinele instituţii media internaţionale care a rămas în Gaza pe toată durata războiului, difuzând scene sângeroase de atacuri aeriene şi spitale supraaglomerate şi acuzând Israelul de masacre.

Luna trecută, Netanyahu declarase că va “acţiona imediat pentru a opri” operaţiunile Al Jazeera în Israel, după ce parlamentul israelian a aprobat o lege care acordă miniştrilor de rang înalt puterea de a închide reţelele de ştiri străine considerate un risc de securitate.

“Al Jazeera a dăunat securităţii Israelului, a participat activ la masacrul din 7 octombrie şi a incitat împotriva soldaţilor israelieni”, postase Netanyahu pe X.

Reţeaua l-a acuzat pe Netanyahu de “incitare”, considerându-l pe liderul israelian “responsabil pentru siguranţa personalului său şi a sediilor reţelei din întreaga lume, în urma incitării sale şi a acestei acuzaţii false într-o manieră ruşinoasă”.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Zein Basravi de la Al Jazeera, care transmite din Ramallah, în Cisiordania ocupată, a declarat că conflictul dintre Palestina şi Israel este “unul dintre principalele motive pentru care reţeaua noastră există”.

“Aşa că faptul că jurnaliştii noştri, operaţiunile noastre, sunt ameninţate în acest mod… Cu siguranţă, îngrijorarea aici, în Cisiordania ocupată, este că noi vom fi următorii”, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele Atacantul francez Kylian Mbappe a cumpărat, în cadrul unei licitaţii...

Jennifer Lopez și Ben Affleck se îndreaptă spre divorț? Locuiesc deja separat

Jennifer Lopez și Ben Affleck se îndreaptă spre divorț? Locuiesc deja separat Jennifer Lopez și Ben Affleck, care s-au căsătorit în iulie 2022, se pare...

Filipine își va apăra viguros teritoriul, spune președintele Marcos

Filipine își va apăra viguros teritoriul, spune președintele Marcos Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a declarat sâmbătă că țara va „apăra cu fermitate ceea ce...

Ucraina se luptă să ţină frontul de est, pe măsură ce ruşii avansează spre oraşe

Ucraina se luptă să ţină frontul de est, pe măsură ce ruşii avansează spre oraşe Pentru comandantul ucrainean de arme Oleksandr Kozacenko, mult-aşteptata muniţie americană...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.