Hamas denunță o ‘crimă fără precedent’ în urma intervenției poliției israeliene în interiorul moscheii Al-Aqsa

Publicat:

Poliția și-a justificat intervenția prin prezența “agitatorilor”. Mișcarea islamistă care guvernează Fâșia Gaza le-a cerut palestinienilor din Cisiordania să meargă pe Esplanada Moscheilor “pentru a o apăra”, scrie LE MONDE, potrivit RADOR.

Poliția israeliană a anunțat miercuri seara, 5 aprilie, că a intervenit în interiorul moscheii Al-Aqsa, din Ierusalimul de Est, pentru a scoate “agitatorii” care introduseseră “focuri de artificii, bastoane și pietre”.


Citeşte şi: Letonia reintroduce serviciul militar obligatoriu începând de anul viitor

Denunţând “o crimă fără precedent”, mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, le-a cerut palestinienilor din Cisiordania “să meargă în masă la moscheea Al-Aqsa pentru a o apăra”.

Moscheea Al-Aqsa este situată pe Esplanada Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului, în Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al Orașului Sfânt ocupat și anexat de Israel. Esplanada este construită pe ceea ce evreii numesc Muntele Templului, cel mai sfânt loc al iudaismului.

Aceste violenţe au loc cu puțin înainte de mijlocul Ramadanului și în timp ce evreii se pregătesc să sărbătorească Paștele, începând de miercuri seara. Conflictul israeliano-palestinian a cunoscut o reapariție marcată a violenței de la începutul anului.

Poliția israeliană a lansat imagini video de peste cincizeci de secunde care arată exploziile a ceea ce par a fi artificii în interiorul lăcașului de cult, inclusiv siluete care aruncă pietre.

Într-o altă înregistrare video a poliției, polițiștii înaintează prin moschee ferindu-se de focul de rachete cu scuturi. Imaginile arată apoi o ușă baricadată, baterii de artificii pe un covor de pe podea și poliția evacuând cel puțin cinci persoane cu mâinile încătușate la spate.

“În această seară, în timp ce poliția a lucrat pentru a permite unui număr mare de musulmani să sărbătorească luna Ramadanului și să sosească în Orașul Vechi al Ierusalimului și pe Muntele Templului, câțiva tineri certaţi cu legea și agitatori mascați au adus în interiorul moscheii [Al-Aqsa] focuri de artificii, bastoane și pietre”, a scris poliția israeliană într-un comunicat.

“Acești agitatori s-au baricadat acolo la câteva ore după [ultima rugăciune de seară] pentru a ataca ordinea publică și a profană moscheea”, în timp ce scandau “sloganuri care incită la ură și la violență”, adaugă textul.

“După multe și îndelungate încercări nereușite de a-i scoate afară prin dialog, forțele de poliție au fost nevoite să intervină pentru a-i da afară şi a permite ținerea primelor rugăciuni din zori și pentru a preveni tulburările violente” a continuat poliția.

În timpul intervenției, “un grup mare de agitatori” a tras focuri de artificii și a aruncat cu pietre din interiorul moscheii către forţele de ordine, scrie poliția, adăugând că un poliţist a fost rănit de o piatră la picior.

Forțele de ordine “i-au arestat pe revoltați”, care “au provocat pagube moscheii și au profanat-o”, adaugă textul, fără a preciza numărul persoanelor reținute.

După anunțarea ciocnirilor de la moscheea Al-Aqsa, mai multe rachete au fost lansate din nordul Fâșiei Gaza către teritoriul israelian, potrivit jurnaliștilor AFP și martorilor.

Reporterii AFP au văzut trei rachete trase de departe, iar martorii au raportat că au văzut mai multe. Armata israeliană a raportat declanșarea sirenelor de avertizare în mai multe zone urbane israeliene din jurul Fâșiei Gaza. Cinci rachete trase către teritoriul israelian au fost “interceptate de apărarea antiaeriană” în zona Sderot (sudul Israelului), a spus armata, în timp ce alte patru rachete au căzut în zone nelocuite.

Apoi, armata israeliană a anunțat că avioane de luptă au lovit două centre de producție de arme Hamas din centrul Fâșiei Gaza, “ca răspuns” la focul de rachete. Raidurile aeriene au fost urmate de noi tiruri de rachete din Fâșia Gaza, iar în jurul orei 6:15, forțele aeriene au efectuat noi lovituri pe teritoriu, potrivit jurnaliştilor de la AFP. Nu au fost raportaţi răniți după prima serie de lovituri.

Înainte de asta, în Gaza, zeci de protestatari au ieșit în stradă în mai multe locuri peste noapte, arzând cauciucuri. “Jurăm să apărăm și să protejăm Moscheea Al-Aqsa”, au proclamat ei.

Ministerul egiptean de Externe a emis o declarație “condamnând invazia poliției israeliene în interiorul [moscheei] Al-Aqsa și atacul asupra credincioșilor”. “Egiptul consideră Israelul, puterea ocupantă, responsabil pentru această escaladare periculoasă care ar putea submina eforturile de armistițiu”, adaugă textul.

Citeşte şi: Conceptul de suveranitate economică și industrială a Europei câștigă treptat teren – Black News

Conflictul israeliano-palestinian a fost prins într-o spirală de violență încă de la începutul anului, după ce unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului a preluat mandatul la sfârșitul lunii decembrie 2022.

Violența a făcut aproape 110 de morți de la începutul anului și s-a reluat în weekend, după o aparență de acalmie observată de la începutul Ramadanului pe 23 martie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.