Hamas şi Fatah fac front comun împotriva anexărilor israeliene

Publicat:

Hamas şi Fatah s-au angajat joi să se unească împotriva planului israelian de anexare a unor părţi din Cisiordania ocupată, în cadrul unei rare conferinţe de presă comune între cele două partide palestiniene rivale, potrivit AFP şi agerpres.

“Punem în aplicare toate mecanismele pentru a asigura ‘unitatea naţională’ împotriva planului israelian”, a afirmat secretarul general al Fatah, Jibril Rajoub, care a spus că vrea să se exprime “pe o singură voce”, în cadrul acestei conferinţe cu Saleh al-Arouri, membru din conducerea Hamas, care a participat la videoconferinţă de la Beirut.


Citeşte şi: Trump şi masca anti-COVID-19. Preşedintele american continuă eschiva

“Poziţia conducerii Hamas este pentru consens naţional. Această conferinţă de presă comună este, de altfel, o oportunitate de a începe o nouă etapă în serviciul poporului nostru în aceste momente periculoase”, a reacţionat Arouri.

Fatah, partid laic la putere în Cisiordania, şi Hamas, mişcare islamistă armată aflată la conducerea Fîşiei Gaza, sunt în dispută din 2007, anul în care Hamas a preluat controlul în această enclavă palestiniană la capătul unui cvasi-război civil, un an după ce a câştigat alegerile legislative palestiniene.

Hamas a făcut recent apel la “uniunea clasei politice” palestiniene în faţa planului american pentru Orientul Apropiat, respins în bloc de palestinieni de la prezentarea sa la sfârşitul lunii ianuarie şi denunţat de asemenea de ONU, UE şi Liga Arabă.

Citeşte şi: Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei A DEMISIONAT

Planul SUA prevede anexarea de către Israel a coloniilor şi a Văii Iordanului din Cisiordania, teritoriu ocupat din 1967 de statul evreu, şi crearea unui stat palestinian demilitarizat pe un teritoriu restrâns cu Cisiordania şi Fâşia Gaza, separate de circa 50 de kilometri, legate de un coridor.

Guvernul de uniune al premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat în primăvară să anunţe începând cu 1 iulie strategia sa de a pune în aplicare planul administraţiei Trump.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.