Haosul din Iowa demonstrează vulnerabilitatea sistemului electoral din SUA, avertizează experţi şi politicieni

Publicat:

Haosul din alegerile primare ale Partidului Democrat în statul american Iowa, unde primele rezultate au fost publicate cu aproape 24 de ore întârziere, demonstrează vulnerabilităţile sistemului electoral american, de la riscurile de piratare la teoriile complotiste care au luat amploare între timp, susţin experţi în securitate informatică şi responsabili politici, îngrijoraţi de aceste evoluţii, notează miercuri AFP, potrivit agerpres.

În Iowa, la originea bug-ului informatic (o eroare de criptare pentru transmiterea rezultatelor ) se află, potrivit mai multor experţi, o aplicaţie pentru smartphone defectuoasă şi insuficient testată.


Citește și : SUA suspendă un program secret cu Turcia care implica utilizarea dronelor militare

‘Totul arată că sistemele noastre (de colectare a voturilor) erau securizate şi că nu a existat o intruziune’ a piraţilor informatici, a dat asigurări marţi Partidul Democrat în acest mic stat rural din Midwest.

Însă specialiştii sunt îngrijoraţi de breşele de securitate ce ar putea surveni în procesul de votare în statele americane.

‘Având în vedere că securitatea alegerilor este examinată cu lupa în această perioadă, este îngrijorător’, iar aceasta afectează ‘încrederea populaţiei’, a fost de părere secretarul interimar pentru securitate internă, Chad Wolf, la postul Fox News.

‘Haosul din Iowa ilustrează eşecul nostru global de a ne proteja suficient sistemul de vot’, a subliniat şi democratul Mark Warner, membru al grupului senatorial privind securitatea cibernetică.

‘Trebuie să avem o privire globală asupra protecţiei securităţii, integrităţii şi capacităţii de a rezista a sistemului nostru electoral’, începând de la înscrierea pe listele electorale şi până la difuzarea rezultatelor, trecând prin culegerea lor şi maşinile de vot, a afirmat Warner într-un comunicat.

Spectrul celor întâmplate în 2016 planează, de altfel, asupra alegerilor prezidenţiale şi pentru Congres ce vor avea loc pe 3 noiembrie.

Serviciile de informaţii americane acuză Rusia că, în campania de acum aproape patru ani, a piratat calculatoarele Partidului Democrat, din care a sustras documente stânjenitoare pentru candidata Hillary Clinton, difuzate apoi de WikiLeaks.

Piraţii informatici, având legături, conform Washingtonului, cu serviciile de informaţii ale Rusiei, au încercat de asemenea în mai multe rânduri, potrivit unei anchete a Senatului, să se infiltreze în sistemele de vot ale celor 50 de state, iar uneori au reuşit.

Aceste breşe au demonstrat existenţa unui decalaj între protecţiile la nivel federal şi la nivelul statelor, alimentat de o neîncredere a guvernelor locale faţă de Washington.

Între timp, cooperarea între Departamentul Securităţi Interne şi autorităţile statelor s-a ameliorat, iar la alegerile pentru Congres din noiembrie 2018 nu s-au înregistrat incidente importante.

Cu toate acestea, riscul unei ingerinţe străine (piratare sau dezinformare) în campania din 2020 rămâne prezent, mai ales la nivel local.

Potrivit companiei de securitate informatică McAfee, ‘o majoritate importantă’ a site-urilor electorale din cele 13 state considerat cruciale pentru alegerile prezidenţiale cunosc breşe de securitate, spre exemplu prin neutilizarea părţii securizate a protocolului IP (‘https’).

Multe nu mai utilizează nici numele de domeniu ‘.gov’, care asigură autenticitatea site-ului şi îi împiedică pe ‘actorii rău-intenţionaţi să lanseze site-uri oglindă’.

Alex Stamos, directorul Observatorului de Internet al Universităţii Stanford, subliniază şi riscul de infectare cu softuri de tip ‘ransomware’. Fără a mai pune la socoteală, după cum avertizează fostul angajat al Facebook, că dezinformarea online va fi ‘amplificată cu plăcere’ de activiştii diferitelor tabere.

Citește și : Australia ia în considerare trimiterea cetățenilor evacuați din Wuhan în tabere miniere izolate

Haosul din Iowa a făcut să se întrevadă deja riscurile. S-au răspândit zvonuri privind alegeri ‘trucate’, senatorul republican Lindsey Graham mergând până la a sugera pe Twitter o manipulare electorală.

Această dezinformare ‘generalizată (…) subminează şi mai mult încrederea în procesul democratic’, iar alegerile primare se află abia la început, a avertizat senatorul democrat Mark Warner.

Acesta este semnul că ‘atât Congresul, cât şi responsabilii locali şi platformele de reţele sociale mai au multe de făcut pentru a se asigura de integritatea alegerilor noastre’, a punctat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.