Harta interactivă a fericirii: care sunt ţările cele mai puţin «supărate»?

Publicat:

Harta interactivă a fericirii: care sunt ţările cele mai puţin «supărate»?

Unde se află fericirea? Răspunsul ni-l oferă World Happiness Report 2024, (realizat sub egida ONU) care întocmește în fiecare an clasamentul celor mai fericite națiuni din lume, scrie IL CORRIERE DELLA SERA, potrivit stiripesurse.ro.

Pentru al șaptelea an consecutiv, prima poziție este ocupată de Finlanda, urmată de alte țări din nord, precum Danemarca (care se confirmă pe locul doi), Islanda și Suedia. La polul opus şi pentru Afganistan este al patrulea an consecutiv în care se află la capătul listei.


Sondajul, realizat pe 143 de țări din întreaga lume, atribuie fericirii un scor mediu care se calculează pe baza unor parametri, precum produsul intern brut pe cap de locuitor, satisfacția zilnică a cetățenilor și condițiile de viață.

Harta interactivă a fericirii: care sunt ţările cele mai puţin «supărate»?

Una dintre noutăţile raportului din acest an priveşte Italia, care a pierdut opt ​​poziții: de pe locul 33 de anul trecut, se află acum pe locul 41.

Suedia  se află pe locul patru, Olanda ocupă locul șase, Luxemburgul ocupă locul opt și Elveția se află pe locul nouă. Germania se plasează pe locul 24 (o situaţie mai propastă decât cea de anul trecut), Franța pe locul 27 și Spania pe locul 36.

Surprinzător este și locul cinci al Israelului, însă este important de precizat că evaluările raportului se bazează pe cei trei ani anteriori lansării acestuia ( în acest caz perioada 2021-2023), motiv pentru care războiul împotriva Hamas care a izbucnit pe 7 octombrie 2023 a afectat doar trei luni din totalul de 36 analizate.

Harta interactivă a fericirii: care sunt ţările cele mai puţin «supărate»?

Până şi Finlanda, în ciuda menținerii primatului, a înregistrat o scădere a scorului: de la 7,80 de anul trecut la actualul 7,74. Notă de merit pentru Costa Rica și Kuweit, care intră pentru prima dată în top 20, ocupând locurile 12 și 13. Statele Unite au coborât și ele, situându-se pe locul 23.

Raportul măsoară fericirea în baza a șase factori: venit, speranță de viață sănătoasă, prezența sau absența cuiva pe care omul se poate bizui în caz de nevoie, generozitate, libertate și seriozitate (un criteriu pentru care se evaluează nivelul de corupție al afacerilor și al guvernului unei ţări).

În general, ceea ce reiese foarte clar din clasament este că ţările care ocupă primele poziții sunt în principal națiuni cu o populație mai puțin densă. De exemplu, țara aflată pe primul loc are 5,56 milioane de locuitori; în general, în top 10 doar Olanda şi Australia depăşesc 15 milioane de locuitori.

Harta interactivă a fericirii: care sunt ţările cele mai puţin «supărate»?

Acest lucru se datorează faptului că în întreprinderile mici-mijlocii este mai puțin complicată atingerea obiectivelor stabilite în ceea ce privește sustenabilitatea socială (precum și cea de mediu). În final, pentru prima dată sondajul dezvoltă două clasificări suplimentare bazate pe vârsta populației: segmentul persoanelor sub 30 de ani și al celor cu vârste peste 60 de ani.

Dacă pentru persoanele în vârstă pozițiile nu variază prea mult (Danemarca depășește Finlanda și Norvegia ocupă locul al treilea), situația este diferită în cazul celor foarte tineri: țările nordice se amestecă cu unele din Europa de Est, astfel încât găsim Lituania pe locul 19, urmată de Serbia și de România (la doar câteva poziții distanţă).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Norvegia alocă aproape 100 de milioane de euro pentru reparaţii ale infrastructurii energetice a Ucrainei

Norvegia alocă aproape 100 de milioane de euro pentru reparaţii ale infrastructurii energetice a Ucrainei Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat într-un comunicat...

Bază aeriană rusă ce găzduiește bombardiere SU-34, atacată pentru a doua oară, cu zeci de drone

Bază aeriană rusă ce găzduiește bombardiere SU-34, atacată pentru a doua oară, cu zeci de drone Armata ucraineană a atacat baza aeriană din oraşul rus...

Chiciură descoperită în vârful vulcanilor gigantici de pe Marte

Chiciură descoperită în vârful vulcanilor gigantici de pe Marte Planeta Marte a dezvăluit încă unul dintre secretele sale: chiciură a fost descoperită în vârful vulcanilor...

Putin transportă cantități uriașe de provizii la un buncăr nuclear secret din Munții Altai(surse)

Putin transportă cantități uriașe de provizii la un buncăr nuclear secret din Munții Altai(surse) O sursă anonimă a susținut că Vladimir Putin depozitează provizii uriașe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.