HRW: Regimul sirian acaparează ajutoarele umanitare

Publicat:

Regimul sirian îşi însuşeşte ajutoarele umanitare şi fondurile destinate reconstrucţiei Siriei, a avertizat vineri organizaţia Human Rights Watch (HRW), atenţionându-i pe donatori cu privire la riscul de complicitate cu autorii abuzurilor împotriva drepturilor omului, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“HRW a examinat modul în care guvernul sirian a fraudat enorma cantitate de ajutor umanitar furnizată ţării şi, sincer, este vorba de operaţiunea cea mai sofisticată pe care am văzut-o vreodată”, a declarat directorul ONG-ului, Kenneth Roth. “Ajutorul este deturnat spre cei loiali guvernului (Al-Assad), departe de persoanele defavorizate, care sunt adesea cele care au trăit în zone controlate de opoziţie”, a adăugat el.


Citeşte şi: Prima zi a summitului G20 la Osaka

La opt ani de la declanşarea războiului în Siria, regimul preşedintelui Bashar al-Assad controlează circa 60% din Siria şi încearcă să reconstruiască o ţară devastată de lupte şi bombardamente.

HRW, cu sediul la New York, le-a cerut investitorilor, ONG-urilor şi agenţiilor ONU care conlucrează cu guvernul de la Damasc să vegheze ca programele lor de ajutorare să nu consolideze politicile represive ale regimului sirian şi să nu contribuie astfel indirect la gravele încălcări ale drepturilor omului.

“Chiar dacă sunt benigne în aparenţă, politicile de ajutorare şi reconstrucţie ale guvernului sirian sunt concepute pentru a-i pedepsi pe presupuşii opozanţi şi a-i recompensa pe susţinătorii săi”, a avertizat Lama Fakih, directoarea-adjunctă a HRW pentru Orientul Mijlociu. “Donatorii trebuie să vegheze să nu devină complici ai încălcărilor drepturilor omului comise” de regimul sirian, a atenţionat ea.

Raportul de 94 de pagini, intitulat “Rigging the System”, explică modul în care ONG-urile umanitare se conformează adesea condiţiilor impuse de Damasc pentru a avea garanţii cu privire la continuarea activităţii lor în această ţară.

Potrivit HRW, programele de ajutor care includ recomandări sau sugestii cu privire la respectarea drepturilor omului sunt aproape sistematic respinse de autorităţile siriene.

Citeşte şi: Trump şi Putin nu se feresc să-şi afişeze relaţiile amicale – VIDEO

Investitorii şi donatorii străini riscă astfel să se asocieze unor responsabili ai regimului sau aliaţilor acestora şi să lucreze astfel cu sau să-i finanţeze pe autorii unor abuzuri împotriva oamenilor, a atenţionat ONG-ul.

Potrivit lui Roth, “o mare parte” din ajutor “ajunge în buzunarele reprezentanţilor guvernamentali”, iar “o parte din ajutor ajunge chiar să finanţele forţele de securitate care sunt ele însele responsabile de criza umanitară, cele care torturează, care plasează în detenţie şi ucid persoane”.

Admiţând totodată necesitatea proiectelor de reconstrucţie şi ajutor umanitar în zonele aflate sub controlul regimului, HRW a emis o serie de recomandări pentru a reduce la minim riscurile unei complicităţi cu Damascul. Organizaţia le-a cerut în mod concret investitorilor şi agenţiilor ONU să dea dovadă de atenţie înainte de lansarea oricărui proiect şi să pună în aplicare un mecanism de control a anumitor norme. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.