HRW se teme de o ‘criză sanitară’ în taberele de migranţi din Grecia

Publicat:

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) i-a solicitat miercuri guvernului grec să ”ia imediat măsuri de decongestionare” în taberele de migranţi suprapopulate de pe insulele din Marea Egee ”pentru a evita o criză de sănătate publică”, transmit AFP şi EFE, potrivit agerpres.

”În contextul în care guvernul grec acţionează pentru stoparea propagării virusului, imaginile condiţiilor sordide în taberele de primire şi înregistrare din Lesbos, Chios, Samos, Kos şi Leros arată că minimele criterii de protecţie împotriva COVID-19 nu sunt respectate”, a declarat Belkis Wille, cercetătoare în cadrul HRW privind crizele şi conflictele.


Citeşte şi: Egiptul trimite în SUA un avion plin cu ajutoare medicale

Wille a subliniat că ”în aceste condiţii spălatul mâinilor sau aplicarea distanţării sociale sunt imposibile”.

Aproximativ 35.000 de migranţi şi solicitanţi de azil trăiesc în aceste tabere în condiţii de igienă precare, de şase ori mai mulţi decât capacitatea lor, conform HRW care a intervievat săptămâna trecută prin telefon 11 solicitanţi de azil afgani, palestinieni, somalezi şi sirieni şi nouă angajaţi care lucrează în taberele respective.

Human Rights Watch le cere autorităţilor greceşti să ”identifice rapid” persoanele vulnerabile din tabere, în special oameni în vârstă, cei care suferă de boli cronice şi alte persoane aflate în pericol, precum copiii neînsoţiţi şi femeile însărcinte, şi să ia măsuri de protecţia contra COVID-19 pentru a evita o criză de sănătate publică.

Până în prezent, în aceste tabere nu a fost detectat niciun caz de infectare cu virusul SARS-CoV-2, potrivit autorităţilor de la Atena, în condiţiile în care în Grecia continentală două tabere au fost plasate în carantină în luna aprilie după testarea pozitivă a mai multor solicitanţi de azil.

Citeşte şi: Trump îi urează ‘mult noroc’ lui Kim Jong Un, neştiind dacă este bolnav

Marţi, autorităţile au plasat în carantină pentru două săptămâni satul Kranidi, situat la 166 kilometri sud-vest de Atena, după ce 148 dintre cei 470 de migranţi găzduiţi într-un hotel au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus.

Ministrul grec pentru migraţie şi azil, Notis Mitarachi, a indicat marţi că 5,3% dintre migranţii aflaţi în taberele din insulele din Egee au fost transferaţi în Grecia continentală începând din ianuarie şi că aceste transferuri vor continua.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei Agrigento este un paradis turisc cunoscut în întreaga lume, însă seceta a dus...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.