IATA avertizează în perspectiva unui Brexit dur

Publicat:

Directorul general al Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA), Alexandre de Juniac, şi-a exprimat preocuparea în legătură cu viitorul legăturilor aeriene dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie în caz de eşec al negocierilor privind Brexit-ul, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

”Deşi sperăm în continuare într-un acord global între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, este mult prea riscant să se creadă că totul va merge bine de la o zi la alta”, a declarat De Juniac într-un comunicat publicat marţi.


Citeşte şi: Fostul premier francez are aspiraţii mari: ‘Vreau să fiu primarul Barcelonei!’

În opinia directorului IATA, din care fac parte 290 de companii aeriene, lumea ”trebuie să se pregătească pentru orice eventualitate”.

”Documentele guvernului britanic privind implicaţiile pentru transportul aerian de la început ‘fără un acord’ cu UE prezintă în mod clar extrema gravitate a mizelor şi subliniază imensa activitate ce va fi necesară pentru a menţine legăturile aeriene vitale”, a explicat De Juniac.

”Nu este vorba doar de a autoriza zborurile la decolare şi la aterizare”, a adăugat el, subliniind că ”totul, de la licenţele piloţilor la dispoziţiile în materie de securitate, trebuie să facă obiectul unui acord”.

Această declaraţie intervine după ce guvernul britanic a publicat luni o a treia serie de note tehnice, pe o întreagă serie de subiecte, referitoare la posibile consecinţe ale unei ieşiri abrupte din UE.

Citeşte şi: După ce s-a întâlnit cu Viorica Dăncilă, viitorul şef al Comisiei Europene ‘a rămas tablou’: ‘Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România’

Referitor la companiile aeriene britanice şi europene, ele ar putea pierde dreptul de a opera zboruri între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, potrivit notelor respective.

Ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, a recunoscut la BBC că există ”riscuri de perturbare pe termen scurt”.

Cu şase luni până la Brexit, negocierile privind ieşirea regatului din UE bat pasul pe loc. Părţile contau pe obţinerea unui acord la summitul UE din 18-19 octombrie la Bruxelles, dar se pune acum problema unui nou summit la jumătatea lunii noiembrie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.