ICE: Procesul de integrare europeană este singura soluție viabilă pentru păstrarea păcii

Publicat:

Procesul de integrare europeană este singura soluție viabilă pentru păstrarea păcii, securității și prosperității economice în regiune.

Acesta, potrivit ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, este concluzia unanimă a participanților la Reuniunea anuală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale ICE .


Citeşte şi: Un ofițer de investigații a fost prins cu mită

Potrivit lui Nicu Popescu, poziția-cheie a Președinției Moldovei în cadrul Inițiativei Central Europene a fost incontestabilă, și anumă că integrarea europeană trebuie să rămână prioritatea politică a statelor candidate din cadrul ICE.

Membrii ICE au salutat decizia Comisei Europene de a recomanda statelor membre UE începerea negocierilor de aderare pentru R. Moldova, Ucraina, Bosnia și Herțegovina.

Popescu a mai spus că în cadrul reuniunii s-a discutat și despre efectele dramatice ale agresiunii nejustificate ale Federației Ruse asupra Ucrainei, menționând despre sprijinul pentru integritatea teritorială, independența și suveranitatea Ucrainei în cadrul hotarelor recunoscute internațional.

Șeful MAEIE a remarcat că pe parcursul acestui an au fost găzduite reuniunile coordonatorilor naționali ai ICE la Bruxelles, Istanbul, Chișinău și Trieste, unde a fost discutat planul ICE pentru 2024-2026, dar și alte subiecte importante. Moldova urmează să transmită președinția ICE către Albania.

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Albania, Besart Kadia, a declarat că Albania consideră că președinția deținută de Moldova în ICE a fost extraordinară și acest lucru accelerează procesul de integrare europeană.

Albania va continua la președinția ICE ceea ce a făcut Moldova anul acesta: dialogul politic cu accent pe pace, stabilitate și progres economic. Albania condamnă războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Cât privește războiul din Israel, susține dreptul palestinienilor de a avea statul lor și susține securitatea Israelului. De asemenea, a spus că Albania va susține în continuare extinderea UE în Balcanii de Vest.

Citeşte şi: Aleșii locali sunt obligați să depună declarații de avere

Secretarul general al Inițiativei Central Europene, Roberto Antonione, a declarat că Președinția Republicii Moldova în ICE a fost una de succes și e sigur că Albania va continua să facă o muncă extraordinară. Prioritatea ICE este facilitarea procesului de integrare a statelor membre în UE.

„Semnalele sunt bune și trebuie continuate eforturile pentru a facilita procesul”, a subliniat Roberto Antonione, convins că în viitor toți membrii ICE vor deveni parte a UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

După calificarea istorică în optimile de finală ale Euro 2024, un fost premier care este miliardar a promis echipei 10 milioane de dolari

După calificarea istorică în optimile de finală ale Euro 2024, un fost premier care este miliardar a promis echipei 10 milioane de dolari Naţionala...

Mark Rutte, criticat de lideri europeni pentru refuzul implicării Olandei în finanţarea unor proiecte de apărare

Mark Rutte, criticat de lideri europeni pentru refuzul implicării Olandei în finanţarea unor proiecte de apărare Premierul interimar olandez, Mark Rutte, viitorul secretar general al...

Radu Albot se va întîlni cu unul dintre cei mai buni tenismeni din lume

Radu Albot se va întîlni cu unul dintre cei mai buni tenismeni din lume Tenismenul moldovean Radu Albot (locul 145 ATP) se va confrunta în...

Cum ar putea albinele să ajute familiile afectate de război din Ucraina

Cum ar putea albinele să ajute familiile afectate de război din Ucraina Potrivit cercetătorilor, ceara de albine ar putea fi esențială pentru conservarea alimentelor în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.