Igor Boțan: Trebuie luate în considerare și ambițiile Federației Ruse care este „mânată de sentimentul de revanșismˮ

Publicat:

Igor Boțan: Trebuie luate în considerare și ambițiile Federației Ruse care este „mânată de sentimentul de revanșismˮ

Cel mai mare pericol pentru Republica Moldova provine din campaniile de dezinformare a populației. Așa a răspuns analistul politic Igor Boțan, expert permanent al proiectului, când a fost întrebat dacă un pact similar cu cel al lui Ribbentrop-Molotov ar putea reprezenta un pericol pentru independența Republicii Moldova.

În cadrul unei dezbateri publice, organizată de Agenția de presă IPN, Igor Boțan a menționat că în Moldova este o societate divizată și forțele pro-ruse din țară, folosind surse financiare imense de peste hotare, în special din Rusia, duc o luptă politică pentru a dezinforma cetățenii. Partea bună este că în sfârșit Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că Moldova, Ucraina, Georgia, eventual, Armenia nu trebuie lăsate în zona gri, a precizat expertul permanent al proiectului.


Potrivit lui Igor Boțan, în cadrul unei conferințe de la Davos, un înalt reprezentant al Uniunii Europene a spus că ar fi o mare greșeală ca Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, care doresc să se rupă de fostul spațiu sovietic, să fie lăsate în zona gri. Dacă îmbrățișează valorile Uniunii Europene, ar trebui să fie ajutate să-și parcurgă această cale pentru a deveni țări membre ale Uniunii Europene, atunci, evident, când vor satisface criteriilor și standardelor Uniunii Europene, a menționat Igor Boțan, citând reprezentantul european.

Expertul permanent al proiectului a subliniat că trebuie luate în considerare și ambițiile Federației Ruse care este „mânată de sentimentul de revanșismˮ. Acest lucru a ieșit în public atunci când președintele rus Vladimir Putin în vara anului 2020, cu ocazia unei aniversări legate de victoria asupra Germaniei naziste, într-o publicație americană a justificat revanșismul german care a stat la baza celui de-al Doilea Război Mondial, acuzând statele europene că au umilit Germania după Primul Război Mondial, a spus expertul.

Igor Boțan a declarat că, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, pentru Republica Moldova contează narativele pe care le promovează autoritățile ruse, inclusiv președintele Vladimir Putin care o numește pe Ucraina „anti-Rusiaˮ.

Expertul a continuat că membrii marcanți ai partidului de guvernământ „Edinaia Rossiaˮ  la fel spun foarte clar că Ucraina și ucrainenii nu trebuie să existe. „În aceste circumstanțe sigur că dacă președintele Putin, așa cum spunea public, este în postura de Petru cel Mare care adună teritoriile pe care le consideră rusești și menționează că hotarele Rusiei nu se termină nicăieri, noi ca cetățeni ai Republicii Moldova, fosta parte a Imperiului Sovietic, trebuie să ne considerăm amenințațiˮ, a conchis Igor Boțan.

Dezbaterea publică la tema „Moldova de la Pactul Ribbentrop-Molotov la Independență” este a 41-a ediție de dezbateri din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Patru pretendenți luptă pentru șefia PCCOCS

Patru pretendenți luptă pentru șefia PCCOCS Patru persoane pretind la statutul de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Citește și:...

La un pas de tragedie. S-a pornit la scăldat după ce a băut alcool

La un pas de tragedie. S-a pornit la scăldat după ce a băut alcool O femeie din Dubăsari era cât pe ce să se înece...

VIDEO// Accident grav pe strada Vadul lui Vodă din Chișinău

VIDEO// Accident grav pe strada Vadul lui Vodă din Chișinău Un accident rutier grav a avut loc astăzi pe strada Vadul lui Vodă din Chișinău,...

Kadîrov și-a decorat fiul cu cea mai înaltă distincție din Cecenia

Kadîrov și-a decorat fiul cu cea mai înaltă distincție din Cecenia Fiul în vârstă de doar 16 ani al lui Ramzan Kadîrov a primit cea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.