Igor Dodon este criticat pentru liniile Republicii Moldova în politica externă

Publicat:

Priorităţile de politică externă expuse săptămâna trecută în programul de campanie al preşedintelui în exerciţiu Igor Dodon, la lansarea candidaturii sale pentru un nou mandat, reprezintă cea mai agresivă tentativă de revizuire a politicii externe a Republicii Moldova din ultimii 20 de ani, apreciază Asociaţia pentru Politică Externă (APE) de la Chişinău – unul dintre principalele think tank-uri din Republica Moldova în domeniul politicii externe – după o analiză a programului, relatează luni Radio Chişinău şi Deschide.md, potrivit agerpres.

Potrivit APE, Igor Dodon, cunoscut pentru orientarea sa pro-Moscova, a declarat că, dacă va fi reales, va transforma Republica Moldova într-o ‘Punte dintre Est şi Vest’, iar Rusia, care are trupe în Transnistria şi susţine regimul separatist de la Tiraspol, va fi principalul partener strategic al Republicii Moldova.


Citeşte şi: Un student evreu a fost atacat cu lopata în faţa unei sinagogi din Germania

Conform organizaţiei neguvernamentale citate, dezvoltarea relaţiilor cu UE va fi redusă la ‘aprobarea normelor şi standardelor europene’ în domeniul dreptului – fără a menţiona, însă, ce fel de drept – şi al combaterii corupţiei’. În schimb, relaţiile cu structurile şi ţările Uniunii Economice Eurasiatice, dominată în totalitate de Rusia, vor fi dezvoltate în toate direcţiile: interparlamentară, economică, umanitară, interregională, cooperarea juridică, dar şi ‘în domeniul securităţii şi schimbului de informaţii tehnico-ştiinţifice’, subliniază APE într-o declaraţie difuzată luni presei.

În opinia experţilor APE, Igor Dodon ignoră Parteneriatul strategic pentru integrare europeană cu România şi nu spune nimic despre importanţa strategică a Ucrainei pentru asigurarea securităţii naţionale a Republicii Moldova şi a integrităţii ei teritoriale. Ambelor state vecine le este negat statutul de parteneri strategici primordiali, fiind reduse la dezvoltarea unor simple relaţii de bună vecinătate şi de cooperare, potrivit acestora.

De asemenea, preşedintele în exerciţiu a declarat că Republica Moldova va cere Adunării Generale a ONU aprobarea unei rezoluţii privind neutralitatea sa permanentă şi va coopera activ cu Mişcarea de nealiniere, despre care APE apreciază că după sfârşitul Războiului Rece s-a remarcat ca un club de state, în mare parte, antiamericane, antioccidentale, cu grave derapaje democratice şi influenţate tot mai mult de China şi Rusia.

Astfel, potrivit APE, priorităţile candidatului Dodon în domeniul politicii externe ar fi în contradicţie flagrantă cu Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova şi cu obiectivele ei strategice consfinţite în Constituţie.

Referitor la statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova, pe care Igor Dodon îl doreşte consolidat ”după modelul Austriei, Suediei şi Finlandei” – potrivit priorităţilor prezentate de preşedintele în exerciţiu, APE susţine că ‘statutul de neutralitate al Republicii Moldova este o decizie suverană şi nu poate fi dictată din exterior’.

‘Or, ceea ce ne propune Igor Dodon este, de fapt, acceptarea dictatului Rusiei, după modelele neutralităţilor Austriei şi Finlandei impuse imperativ de URSS în perioada Războiului Rece. Odată cu sfârşitul Războiului Rece, Austria, Suedia şi Finlanda şi-au ajustat treptat conceptele de neutralitate la noile realităţi internaţionale şi europene. Ele au renunţat la caracterul categoric, imuabil al statutul lor de neutralitate, optând pentru o mai mare flexibilitate şi pragmatism, care le-a permis să adere la UE, să participe la Politica de Securitate şi Apărare Comună a UE, să facă parte din Parteneriatul pentru Pace al NATO şi să participe la misiunile de menţinere a păcii conduse de NATO cu mandat ONU’, menţionează APE în document.

Experţii APE apreciază că ‘acceptarea neutralităţii permanente după modelul dictat de Moscova’ va duce la ancorarea Republicii Moldova pe termen nedefinit în spaţiul gri al Europei de Est, sub spectrul de revizionism al Rusiei, renunţarea la obiectivul strategic de aderare la UE şi îngustarea opţiunilor de asigurare şi consolidare a securităţii naţionale a republicii.

Înainte de a solicita Adunării Generale a ONU aprobarea unei rezoluţii privind neutralitatea sa permanentă, Republica Moldova ar trebui să ceară Rusiei respectarea Rezoluţiei Adunării Generale a ONU, din 22 iunie 2018, cu privire la retragerea trupelor sale staţionate ilegal pe teritoriul republicii, susţine APE în comunicatul său. Atât timp cât Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, mandatat cu garantarea respectării Cartei ONU, va continua să sfideze rezoluţiile şi principiile fundamentale ale Naţiunilor Unite, precum şi angajamentele sale internaţionale, orice altă rezoluţie a Adunării Generale a ONU cu privire la neutralitatea Republicii Moldova va fi un document mort din faşă, se menţionează în documentul APE.

Şi fostul ministru moldovean de externe Nicu Popescu a tras un semnal de alarmă la sfârşitul săptămânii trecute în privinţa priorităţilor de politică externă ale candidatului Igor Dodon, potrivit Deschide.md.

Citeşte şi: Trump a ieşit din spital pentru a-şi saluta susţinătorii

‘Moldova ar urma să renunţe la obiectivul de aderare la UE şi integrare europeană. Programul (lui Dodon) prevede doar ‘cooperarea’ cu UE, cam tot aşa cum ‘cooperarea cu UE’ face parte, formal, şi din priorităţile de politică externă ale unor state precum Belarus ori Burma’, atenţionează Nicu Popescu într-o analiză postată vineri seara pe Facebook.

‘Relaţiilor cu Uniunea Europeană le sunt dedicate doar două fraze. Nimic concret despre cooperare. Una dintre aceste fraze vorbeşte despre necesitatea de a apăra Moldova de UE’, scrie el, referindu-se la programul de politică externă al actualului preşedinte care candidează pentru reînnoirea mandatului la alegerile prezidenţiale preconizate la 1 noiembrie.

‘Relaţiile cu Turcia, China şi Rusia sunt puse în fruntea listei, iar relaţiile cu UE, România şi Ucraina sunt puse la coadă. Fenomenal!’, îşi exprimă consternarea Nicu Popescu, adăugând că relaţiilor cu Rusia şi Uniunea Eurasiatică le este dedicată o treime din pagina unde este expusă politica externă a candidatului. Însă candidatul Dodon nu spune absolut nimic despre ridicarea completă a embargoului rusesc ca obiectiv de politică externă, mai remarcă el. ‘Esenţa programului poate fi sintetizată într-o singură frază: Moldova renunţă la integrarea europeană, iar embargoul rus este OK’, concluzionează fostul ministru de externe în guvernul Maiei Sandu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.