Igor Dodon prevede o creștere a prețurilor la gaze în Republica Moldova

Publicat:

Igor Dodon prevede o creștere a prețurilor la gaze în Republica Moldova

Costul energiei electrice în Republica Moldova va crește semnificativ dacă va fi oprit tranzitul gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei. O astfel de avertizare a fost făcută de liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, într-un interviu acordat postului de televiziune “Cinema 1”, fragmente dintre care fragmente au fost postate pe canalul Telegram al politicianului moldovean, potrivit RADOR.

Igor Dodon prevede o creștere a prețurilor la gaze în Republica Moldova

“Dacă va fi blocat tranzitul gazelor din Rusia și auzim deja despre astfel de intenții, Transnistria va rămâne fără combustibil albastru. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, costul energiei electrice pe care o consumăm astăzi va fi modificat. Tariful va crește cu cel puțin 1,5-2 ori, ceea ce va atrage după sine o creștere în lanț a prețurilor pentru orice produs” – a spus fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.


Acesta crede că iarna care vine va fi dificilă pentru țară în ceea ce privește valoarea ridicată a resurselor energetice.

Amintim că, pe 13 iulie, ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galușcenko, a declarat că este puțin probabil ca Kievul să prelungească acordul privind tranzitul gazului rusesc către țările UE, care expiră la sfârșitul anului 2024.

Citeşte şi: Val de critici împotriva lui Nicolas Sarkozy după afirmaţiile sale privind o Ucraină ‘neutră’ – Stiripesurse.md

În prezent, 95% din energia electrică importată de Republica Moldova este furnizată de “Moldavskaia GRES”, situată în Transnistria nerecunoscută, deținută de compania rusă “Inter RAO”.

Acum această centrală funcționează cu gaz rusesc, care este furnizat Transnistriei pe credit, ceea ce permite vânzarea de energie electrică pe malul drept al Nistrului la 73 de dolari per 1 MWh.

În România, Republica Moldova cumpără volumele insuficiente la aproximativ 91 de euro pe 1 MWh.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nina Costiuc s-ar fi aflat la volanul maşinii care s-a răsturnat la Ciocana

Nina Costiuc s-ar fi aflat la volanul maşinii care s-a răsturnat la Ciocana Primăriţa din Budești, Nina Costiuc, ar fi fost șoferița care a avut...

Operațiunea „Motociclistul”: sute de motocicliști amendați

Operațiunea „Motociclistul”: sute de motocicliști amendați Sute de motocicliști au fost sancționați de la începutul operațiunii „Motociclistul” – 8 aprilie. Citește și: Consilierii PAS cer atragerea...

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă Un minor de 17 ani a fost transportat la spital, după ce acum câteva zile ar...

Consilierii PAS cer atragerea la răspundere a funcționarilor primăriei

Consilierii PAS cer atragerea la răspundere a funcționarilor primăriei Cu denunț la Procuratura Generală (PG). Consilierii municipali din partea PAS, au depus o nouă plângere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.