Igor Grosu: Lavrov nu mai e diplomat, ci purtătorul mesajelor negative ale unui criminal de război
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a răspuns ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a amenințat R. Moldova cu soarta Ucrainei. În cadrul unui interviu pentru Digi24, șeful legislativului a declarat că „a cunoscut un Lavrov, cu zeci de ani în urmă, care părea a fi un diplomat” și că „cel din zilele noastre nu mai este diplomat”, ci doar „purtătorul mesajelor negative ale unui dictator și criminal de război”, scrie voceabasarabiei.md
În urmă cu câteva zile, Serghei Lavrov, prezent la forumul diplomatic din Antalya, a spus că „regimul de la Chișinău calcă pe urmele regimului de la Kiev”, într-o declarație despre reluarea formatului de negociere „5+2” privind Transnistria.
Citește și Mai multe țări europene se alătură sancțiunilor împotriva celor care destabilizează Moldova
„Eu am cunoscut un Lavrov, cu zeci de ani în urmă, care părea a fi un diplomat, cel din zilele noastre nu mai este diplomat”, a declarat Igor Grosu. El a adăugat că Serghei Lavrov este „doar purtătorul mesajelor negative ale unui dictator și criminal de război”. „Este doar purtătorul mesajelor agresive ale unui dictator și criminal de război, care se numește Putin. Asta e tot ce a rămas din Lavrov. Nu mai e acea imagine marcată de ani, în rest sunt mesaje agresive, expansioniste, imperialiste, care sunt atacuri și nu doar la adresa noastră, ci și la adresa țărilor baltice, la adresa României. Se înscrie într-o logică a dictatorului Putin și tot ce înseamnă democrație, alegeri libere și corecte pentru acești indivizi înseamnă un pericol și tot ce înseamnă integrare europeană ei nu au considerat dreptul țărilor, cum e Republica Moldova, sau cum sunt alte țări, Ucraina, Georgia, să-și decidă singure viitorul, din care parte a lumii să facă parte”, a mai explicat Igor Grosu.
De asemenea, a mai afirmat că răspunsul său „către acest personaj este foarte simplu: Republica Moldova nu se duce în UE, Republica Moldova revine în UE”. „Noi am fost parte din UE. Și istoria ține minte, 1812, atunci când tot acest imperiu ne-a rupt din trupul Europei. E decizia noastră suntem mici, avem rolul nostru, trăsăturile noastre, dar noi cerem și vom cere în continuare să fie respectat dreptul nostru de a alege din care lume să facem parte”, a conchis Igor Grosu, președintele Parlamentului din Republica Moldova.